Intra communautair

1
De fiscus stelt dat je bij een intra communautaire levering verplicht achter je factuur een afdruk van het op VIES opgezochte btw nummer moet nieten.
Dat is natuurlijk geen probleem.

Wat ik wel vreemd of onduidelijk vind is het volgende:

Hoe weet je zeker dat de koper wel gerechtigd is om onder dat btw nummer te bestellen?

Voorbeeld:

Een klant uit België bestelt bij een Nederlandse webshop vanuit een privé mailadres (bijvoorbeeld Gmail). Hij geeft als factuuradres een Belgisch bedrijf op met geldig btw nummer (opgezocht op VIES). Als verzendadres geeft hij zijn privé adres op.
Je kan dan de regels volgen en btw vrij leveren aan die klant, kopie VIES achter je factuur.

Maar als die klant helemaal geen connecties heeft met dat bedrijf dat hij noemt? Of is helemaal niet gerechtigd om iets te bestellen?

Heb je als ondernemer een plicht om zekerheid hierover te krijgen?

Re: Intra communautair

2
De fiscus gaat niet van je verwachten dat je een gedetailleerd recherche onderzoek doet. Wat je wel kunt vragen is om de opdracht op briefpapier van hun onderneming te laten zetten met handtekening en die dan ingescand per email naar je toe te laten sturen. Dan heb je richting de belastingdienst voldoende bewijsstukken om aan te tonen dat je je best hebt gedaan de identiteit van de onderneming en de rechtmatigheid van de bestelling te onderzoeken.

Re: Intra communautair

3
Ja, natuurlijk, ik kán dat doen, maar juist mijn vraag is: MÓET ik dat doen?
Ik lees het nergens in de regels, dus waarom zou ik dat doen? Ik lees alleen de regel over de VIES check.
Advertentie

Met Shopify maak je zelf je eigen webwinkel dankzij meer dan honderd thema’s en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties. Meer info op Shopify.com.

Re: Intra communautair

5
De opdracht lijkt niet door de "smell-test" te komen. Het email adres van de opdrachtgever is een privé account en het leveradres een privé adres. Dat je hier komt vragen geeft al aan dat je zelf denkt dat je je niet achter het excuus "te-goeder-trouw" kunt verschuilen. Dus mocht de fiscus bij een controle later echt dieper gaan graven dan wordt het lastig voor jou om dat te verdedigen. Dus MOET het: nee, maar je maakt het jezelf wel onnodig lastig.

Het aanleveren van een getekende opdracht is niet een belastende activiteit voor een bedrijf. Dat doen ze dagelijks in transacties met andere bedrijven. Het sturen van een email met het verzoek van een getekende opdracht kost trouwens minder moeite dan het posten van een bericht hier op het forum. Als je die email had verstuurd had je de opdracht al lang binnen gehaald, of je had uit hun antwoord zeker kunnen opmaken dat het geen zuivere koffie was.

Re: Intra communautair

6
Van mijn Belgische zakelijke contacten heb ik begrepen, dat de BE belastingdienst heel precies is op dit terrein. Ik zou er geen risico mee nemen.

Re: Intra communautair

7
Je haalt belastingzaken en fraude door elkaar. Jij moet je belastingpapieren kunnen aantonen zodat de belastingdienst ziet dat jij niet fraudeert, maar hebt verder maar beperkte plicht om te zien of je zelf niet wordt opgelicht.

Ik zou me dus niet zo zeer drukmaken om de belastingdienst, maar vooral om de betaling. Heb jij je geld al binnen?
BertB schreef:Bij twijfel gewoon niet leveren!
BertB heeft natuurlijk wel een punt. Misschien is het niet verplicht om het uit te zoeken, maar als je zelf al zoveel twijfels hebt waarom wil je dan eigenlijk leveren?
Nu op mijn weblogs:

Re: Intra communautair

10
Wanneer je aan kunt tonen dat je een VIES check hebt gedaan en het factuur adres komt overeen dan heb je aan je verplichting voldaan.
Als de klant het dan ook nog naar een ander adres laat sturen is dit aan de Belgische belasting om te checken mochten ze argwaan hebben/krijgen.
Goed gereedschap hoeft niet duur te zijn: https://www.lowbudgets.nl

Re: Intra communautair

11
Ja, precies, VIES check en overeenkomst met factuuradres.
Dat is je plicht, meer niet.

Dus wat als de Belgische fiscus argwaan krijgt en het blijft fraude, bij wie kloppen ze dan aan?
De verkoper heeft aan z’n plichten voldaan. 
De koper heeft onterecht btw vrij gekocht, dus bij de koper zou je zeggen.