Het forum voor de webwinkel eigenaar en bezoeker van webwinkels.

 
Gebruikersavatar
Eenshuistra
Berichten: 9
Lid geworden op: 13 oktober 2018
Contacteer:

Inkoop buiten EU

13 oktober 2018

Dag WWF,

Ik heb een Webwinkel gestart die zich richt op het inkopen & verkopen van uitrusting.
Nu heb ik binnen de EU al aardig wat contacten weten op te bouwen en mijn eerste aankopen en verkopen gedaan.
Nu wil ik mijn inkoop uitbreiden om buiten de EU producten te kopen.

Nu heb ik een aantal vragen aan de ervaren spelers op het gebied van inkopen buiten de EU.
Veel contacten van mij die in Amerika actief zijn vragen om een "minimum order" om mee te beginnen.
Dit houdt bijvoorbeeld in dat ik bij Pietje BV, een begin aankoop moet doen van minimaal USD 1000,-

Nu snap ik dat je boven de €150,- Invoerrechten gaat betalen danwel BTW.. Douanerechten is echter een grijs vlak voor mij
en ik zou geen idee hebben hoeveel dit is (omdat het producten afhankelijk is) en hoe ik dit misschien zou kunnen berekenen?
Ik zou graag zien bijv; Ik koop $5000,- aan producten in Amerika welke kosten krijg ik en welke douane kosten kan ik verwachten?

Oké na deze stap heb ik de producten binnen en kan ik deze gaan verkopen. Dan verreken ik de btw over de invoerrechten en de btw over de verzendkosten
in de verkoop prijs? Wat dus een product uit Amerika aanzienlijk duurder maakt dan een import product van binnen de EU?

Is dit uberhaupt slim om te doen als ondernemer of is het beter om mij eerst te beperken tot binnen de EU?

Alvast super bedankt voor het beantwoorden van een van mijn vragen.
Waarschijnlijk mis ik heel veel belangrijke aspecten in deze topic, vandaar ook mijn interesse.

Groet, Eenshuistra :wink:
/Eenshuistra
NuTactical - Specialist in inkoop & verkoop van militaire uitrusting!
 
Stekske
Berichten: 111
Lid geworden op: 06 juni 2016

Re: Inkoop buiten EU

13 oktober 2018

Om een idee te hebben hoeveel je ongeveer gaat moeten betalen aan invoerkosten, kan je bij de leverancier de EU nomenclatuur nummers opvragen, via onderstaande link kan je het tarief (%) terugvinden. http://tarief.douane.nl/arctictariff-pu ... lature/sbn Daarnaast moet je ook nog BTW betalen.
Ik weet niet hoe je juist gaat importeren, maar via voorbeeld een koerier ga je ook nog dossierkosten hebben.
Of het slim is om te importen zal je zelf moeten bepalen. Wat veel mensen die voor het eerst importeren vergeten, voor de overheid is degene die de producten heeft geïmporteerd = de fabrikant. Is er een gebrek aan de producten dan ben jij hiervoor verantwoordelijk en kan je dit niet doorschuiven naar je leverancier in Amerika. Afhankelijk van type product en waarde is het eventueel interessant om hiervoor een verzekering te nemen.
 
Electronixs.nl
Berichten: 802
Lid geworden op: 06 augustus 2014
Locatie: Hillegom
Contacteer:

Re: Inkoop buiten EU

15 oktober 2018

BTW zijn eigenlijk geen kosten. Deze kan je natuurlijk gewoon weer terugvragen. Je moet het bedrag alleen voorschieten. Dus je inkoopprijs is ex BTW. Net zoals je in Nederland inkoopt. Pas bij de verkoop ga je de BTW afdragen die jou klant heeft betaald. Er kan ook nog een zogenaamd art.23 aangevraagd worden bij de Belastingdienst. Dan wordt de BTW verlegd en hoeft je dit niet voor te schieten. 
Om de papieren op te maken zijn de kosten zo rond de 10 - 25 euro (bij luchtvracht)

-Dumpheffing. Dit zal waarschijnlijk niet van toepassing zijn. Maar uit China kan er bijvoorbeeld op fietsten, staal, zonnepanelen een dumpheffing zitten om de fabrikanten in de NL/EU te beschermen tegen lage prijzen vanuit China met staatssteun.
-Voor de meeste goederen moet er een belasting worden betaald aan de hand van een tabel. Deze hebben verschillende benamingen maar houden het zelfde in HS-code, Taric, GS en GN.
De meeste producten die ik importeer zijn vrijgesteld  Vraag de verkoper naar de code.
Barcode scanner - IR Thermometer - 12V Voedingen http://www.electronixs.nl
 
joelphil
Berichten: 183
Lid geworden op: 22 juli 2010

Re: Inkoop buiten EU

19 oktober 2018

Afgezien van de importheffingen moet je je goed afvragen of je bepaalde producten wel kan/mag verkopen, die van buiten de EU geïmporteerd zijn.

- Je wordt productaansprakelijk wanneer je producten verkoopt die van buiten de EU komen. Stel je verkoopt een babyspeen en een baby stikt erin, dan moet jouw verzekeraar een schadeclaim betalen. De meeste verzekeraars dekken niets van buiten de EU. Dus zorg eerst voor een goede aansprakelijkheidsverzekering.
- Mág je bepaalde producten wel binnen de EU verkopen qua grondstoffen. Binnen de EU gelden soms anderen waarden dan voor Amerika of China (bijv. de babyspeen.. ik kan me voorstellen dat ze in de EU strenger zijn waar die van gemaakt is, omdat het kindje mogelijk gifstoffen kan binnenkrijgen)
- Als het om een licentie-/merkproduct gaat, zal de merkhouder meestal gaan dwarsliggen. Bijv. Nike schoenen goedkoop in China bestellen en vervolgens in Nederland verkopen. Dat staan ze niet toe.

Als je over het algemeen je producten ook binnen de EU kan inkopen, zou ik me door alle rompslomp niet wagen aan inkoop buiten de EU.
Advertentie

Met Shopify maak je zelf je eigen webwinkel dankzij meer dan honderd thema’s en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties. Meer info op Shopify.com.