Het forum voor de webwinkel eigenaar en bezoeker van webwinkels.

 
david
Berichten: 2
Lid geworden op: 18 augustus 2009

Wix.com

22 augustus 2009

Heeft iemand ervaring met een webwinkel op wix.com?
Ik wil een webwinkeltje om mijn schilderijen on-line te verkopen.
Ik heb echter gelezen dat wix.com traag oplaad. :(

David :roll:
 
Nick van Beers
Berichten: 7
Lid geworden op: 30 januari 2010
Locatie: Tilburg

27 juni 2010

Dat komt omdat ze een hele zware flash website hebben, Maar het ziet er betrouwbaar uit, ik zou zeggen vraag een soort van Brochure aan of een overzicht van referenties die tevens wel te vinden zijn op de website!
 
Roberto
Berichten: 100
Lid geworden op: 02 januari 2010
Locatie: Winterswijk
Contacteer:

Re: Wix.com

28 juni 2010

Heeft iemand ervaring met een webwinkel op wix.com?
Ik wil een webwinkeltje om mijn schilderijen on-line te verkopen.
Ik heb echter gelezen dat wix.com traag oplaad. :(

David :roll:
Wat hosting betreft, is het eigenlijk allemaal heel simpel, maar de meeste mensen denken dat hosting bij elke aanbieder hetzelfde is (met uitzondering van webruimte, aantal databases, emailadressen, etc).

Ik zal daarom eens op een rijtje zetten waarom hosting-providers zo sterk verschillen in performantie en daaraan gekoppeld in prijs.

1. Hardware :
De meeste hosting-bedrijven leasen hun servers en dat zijn meestal contracten van 3 jaar met aankoop-optie.
Net zoals u een thuiscomputer aankoopt, gaan ook de hosting-bedrijven wikken en wegen welke hardware voor hen de beste optie is.
Je kunt kopen voor 1000 euro maar ook van 8000 euro en meer. Je begrijpt dan meteen dat de performance en de mogelijkheden van deze twee servers sterk verschillen !

Daarnaast is ook het volgende punt (software) belangrijk !
Een webwinkel gebaseerd op HTML vraagt bijna niets van de webserver; het is de browser van de bezoeker die de HTML-code omzet naar de layouts die de bezoekers uiteindelijk te zien krijgen.
De huidige webwinkel zijn meestal gebaseerd op PHP5. Dat vraagt meer van de webserver; het is namelijk de webserver die de dynamische pagina genereert naar aanleiding van de link waarop een bezoeker klikt. Uiteindelijk wordt er dan een 'statische' pagina (een beetje zoals een HTML-pagina) doorgestuurd naar de browser van de bezoeker die deze code dan weer gaat omzetten naar de layout die de bezoeker dan voorgeschoteld krijgt.

2. Software :
Ook de software en de manier waarop die software ingesteld is, kunnen verschillen in performance veroorzaken. Een webserver bevat verschillende pakketten, beginnende met het operating systeem, gevolgd door de webserver-software (Apache, IIS), databases (MS-SQL, MySQL, SQLite, etc), mailserver-software, het controlepaneel/configuratie-scherm (Plesk, Helm, Cpanel, DirectAdmin, etc) waar jij als hosting-klant je emailadressen etc gaat aanmaken en tenslotte maar niet in het minst de beveiligingssoftware.

2A. Operating systeem :
De voornaamste categorieën hierin zijn Windows-server en Linux. Er bestaan nog andere, bvb Solaris en MacOS, maar die kom je niet zo vaak tegen.

A. Windows-servers :
Windows-servers heb je echt niet nodig.
Windows-hosting is vaak duurder, trager en heb je pas echt nodig als je ASP of .net websites wil draaien. Een voorbeeld van een provider die Windows-hosting aanbiedt is o.a. Vevida. Het nadeel dat Windows-webservers met zich meebrengen is dat het aanpassen van de rechten van bestanden niet kan via FTP. Je moet dat steeds zelf doen via het configuratie-scherm van de hosting-provider.

B. Linux-servers :
Het Linux Operating Systeem is Opensource (gratis) en vind je in tal van verschillende distributies (Redhat, Novell/Suse, Debian, Ubuntu).
Doordat Linux gratis is, is het normaal dat ook de prijs van je hosting goedkoper is.
Voorbeelden van providers die Linux-hosting aanbieden zijn o.a. Roberto's Webhosting en Giga Hosting in België en nog vele andere.

2B. PHP Webwinkel's op PHP5 gebaseerd vergt nu eenmaal meer van een server dan HTML. Natuurlijk speelt ook de opbouw van de Webwinkel een belangrijke rol. Hoe beter die code in elkaar zit, hoe sneller de webserver die code zal kunnen verwerken.
Maar ook de processor-kracht van de server is uitermate belangrijk ! Vergelijk het een beetje met je eigen pc: als je 10 programma's hebt openstaan, gaat de snelheid noemenswaardig achteruit. Op een webserver is dat hetzelfde; als er enkele 'zware' websites opstaan (niet alleen Mijn Webwinkel sites met enkele 10.000 artikelen, maar ook Joomla- of Magento-sites, etc )met heel wat bezoekers, dan gaat de performance ook daar achteruit.
PHP is ook Opensource. Met als gevolg dat net zoals bij Linux er heel wat verschillende versies en updates werden uitgebracht. Je moet dus ook steeds de nieuwe updates van PHP gaan opvolgen. Als het goed is gebeurd dit door je hoster.
Tenslotte kun je PHP heel specifiek gaan instellen ; dat houdt in dat bepaalde zaken op een webserver wel werken, en op een andere webserver dan weer niet werken.

2C. Database :
Alle Opensource webwinkel-pakketten maken gebruik van databases maar dat staat daarom niet garant voor een snellere webwinkel. Het mooiste voorbeeld is Magento dat wellicht de traagste webwinkels ter wereld genereerd

3. Beveiliging :
Webservers dienen natuurlijk ook uitgerust te zijn met beveiligingssoftware. Net zoals jij op je pc een antivirus-pakket hebt en een firewall, is een webserver daar ook mee uitgerust.
Webservers of websites die een DOS-aanval ondergaan zijn dagelijkse kost in de hosting-wereld. Dergelijke software is dus uitermate belangrijk.
Maar dezelfde webserver beheert ook je emails. Een goede anti-spam filter is dus ook daar weer van groot belang.

4. Bandbreedte :
Bandbreedte is ook weer een belangrijk onderdeel van het gehele plaatje. Hoe meer bandbreedte, hoe beter.
Stel je voor dat je een PDF-je van 10 MB online zet.
Als 100 mensen terzeldertijd dat bestand willen openen, moet er zo snel mogelijk 1000 MB (= 1 GB) verstuurd worden vanaf de webserver naar de 100 verschillende bezoekers.
Als je webserver over een 1 Mb lijntje alles moet doorsturen en een andere webserver hetzelfde over een 10 Mb lijntje moet doorsturen snap je meteen dat ook dat belangrijk is.

Een ander puntje zijn de peering-akkoorden die je hostingprovider heeft en de peering-akkoorden die je internet-provider heeft.
Zoals je weet noemt men het internet een 'web' of 'spinneweb'. Dat is omdat er allemaal internet-verbindingen lopen wereldwijd.
Maar het is echt geen uitzondering als de data een ernstige omweg moet maken vooraleer ze je computer binnenkomt. Zelf heb ik al meegemaakt dat een Belgische gebruiker die bij Belgacom zit en een bepaalde site opriep die in Amsterdam gehost werd, dat de data vanuit Amsterdam naar Londen ging, terug Nederland binnenkwam, dan naar Brussel en dan pas uiteindelijk bij de bezoeker terechtkwam. Een Telenet-klant die dezelfde site bezocht, kreeg de data veel sneller daar ze van Amsterdam meteen naar Gent ging en dan naar de bezoeker. Die tussenstapjes noemen ze 'hops' en zoiets kun je nakijken met een tracert-opdracht.
Probeer deze sites maar eens :
- http://www.nedcomp.nl/visualroute/.
- http://www.yougetsignal.com/tools/visual-tracert/
- http://www.mapulator.com/

5. Aantal domeinen :
Laat dit echt eenvoudig zijn, maar wellicht zal geen enkele hosting-provider je vertellen hoeveel websites er per server opstaan.
Hoe meer sites, hoe minder performant een webserver wordt.
Om prijzen zoals One.com te kunnen aanbieden, moet je echt massaal veel websites op één webserver zetten !

6. Monitoring :
Een belangrijke opdracht voor de hosting-provider : je server continu in het oog houden en ingrijpen als er iets fout gaat.
Ook daar laten heel wat hosting-providers een steekje vallen

7. Service :
Service is voor ons, webwinkeliers, echt uitermate belangrijk. Je inkomsten hangen er van af... En laat dat nu net het punt zijn waar de grote hosting-aanbieders de meeste steken laten vallen
Voor een goede service kun je volgens mijn ervaringen best terecht bij de kleinere hosting-aanbieders. Opgelet echter, er zijn ook heel wat hosting-bedrijfjes die niet echt veel hosting-kennis hebben. Dat zijn meestal mensen die één of meerdere webwinkels/websites hebben draaien en die dan een eenvoudig rekensommetje maken en tot het besluit komen dat een dedicated server eigenlijk niet zo heel duur is in vergelijking met de hosting-pakketten die ze nu al betalen voor hun verschillende websites.
En als ze een dedicated-server nemen, kunnen ze zelf hosting gaan aanbieden.
Echter is service bij dergelijke hosting-partijen op een heel laag niveau of zelfs onbestaande ! Ook de infrastructuur is niet van de beste

8. Prijskaartje :
Het prijskaartje kan je soms al meteen een goed idee geven over de kwaliteit van de hosting die je mag verwachten.
In Nederland zeggen ze niet voor niets 'goedkoop is duurkoop'.

Een feit is dat de hosting-aanbieder zelf een calculatie maakt van wat alle hardware/software/man-uren/garanties hem kosten per jaar.
En op basis van zijn forecast betreffende het aantal hosting-accounts kan hij dan berekenen wat de minimum-prijs is die hij wil gaan doorrekenen aan zijn klanten en welke marge hij daarop moet maken om een gezond bedrijf te kunnen runnen...

Ziezo, dat zijn enkele van de verschillende punten die een rol spelen bij het hosten van websites en webwinkels.

Ik hoop dat één en ander voor de forum-leden nu wat duidelijker geworden is

PS : dit bericht werd niet gepost met de bedoeling om reclame te maken voor Roberto, Vevida of Gigahosting ! Er zijn 100'en, zoniet 1000'en hosting-aanbieders in de Benelux.

Nog even ter ondersteuning van dit bericht : http://www.itprofessional.be/blogs/1166 ... webwinkel/
 
Gebruikersavatar
Dirkjan
Admin
Berichten: 2335
Lid geworden op: 09 augustus 2006
Locatie: Utrecht
Contacteer:

29 juni 2010

Kortweg zijn 95% van de oorzaken van een trage webwinkel te vinden in een trage or slecht gecodeerde webwinkel (plaatjes bijv. worden niet altijd gecomprimeerd en hier valt niet tegenop te hosten/hardwaren/verbinden) en een trage PC van de bezoeker van de webwinkel. De overige 5% wordt inderdaad veroorzaakt door webhosting. Maar goed voor een ecommerce ondernemer is die 5% genoeg omzetverlies om rekening mee te houden!

Goede webhosting is dus noodzakelijk. Over de meeste punten van Roberto (mooie duidelijke post!) ben ik het eens. Een andere vertraagheidsfactor bij providers is het aantal websites dat ze op een server durven te plaatsen. Als er 1000 websites met PHP en mySQL worden gehost vanaf een machine van 8000 kan ik je nog garanderen dat deze trager is dan een server die met touwtjes aan elkaar zit maar enkel 10 HTML websites hoeft te hosten. Sommige hosts rammen servers veel te vol.

Ik twijfel wat over zijn conclusie dat Windows per definitie trager is. Dat is niet zo en Vevida, je voorbeeld, is juist een voorbeeld die bewijst dat Windows ook goed kan zijn!

Een andere conclusie van Roberto is het nadeel van hubs. Het nadeel dat een gebruiker hiervan ondervind is minimaal. Hetzelfde is hoever je van een energiecentrale woont en het voltage op je stopcontact. We hebben het dan over zo'n power en volume (ook in de internet backbones) dat dit verschil voor een gebruiker niet meer merkbaar/voelbaar is.

Zie ook: http://www.webwinkelweblog.nl/software/ ... issen.html
Advertentie

Met Shopify maak je zelf je eigen webwinkel dankzij meer dan honderd thema’s en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties. Meer info op Shopify.com.

 
eentje
Moderators
Berichten: 2465
Lid geworden op: 14 maart 2009
Locatie: Bad Nieuweschans
Contacteer:

29 juni 2010

Windows server is in vergelijking met een UNIX server (met vergelijkbare hardware) per definitie altijd trager als het gaat om het hosten van PHP-MySQL applicaties.

Kijk als je een webshop gaat draaien vanaf bijvoorbeeld yourhosting, die is trager dan een shop vanaf een Vevida windowsbak...
I came, I saw.... I got Zenned.
http://www.getzenned.nl