Sociaal statuut - bijberoep?

1
Dag mensen,
ik ben aan het uitzoeken welke kosten ik allemaal kan verwachten in het eerste jaar. Ik heb al een oppervlakkig overzicht, maar ben me nu even aan het verdiepen in het 'sociaal statuut'.

Ik kom in aanmerking voor bijberoep (goddank!), maar weet nu niet wat de premies zijn die ik moet betalen.
http://www.belgium.be/nl/economie/onder ... bijberoep/

Kan ik hier van uit gaan? Sommige websites houden het volledig open en dat je hogere bedragen kunt betalen om zeker te zijn. Ik wil natuurlijk mijzelf geen financiële buil vallen.

https://www.sbb.be/Nederlands/Doelgroep ... fault.aspx
(Halfweg de pagina, tabellen hoofdberoep en bijberoep)
http://aagjedoeken.wordpress.com/

Re: Sociaal statuut - bijberoep?

2
Ga je echt als bijberoep starten of als 'gelijkstelling bijberoep'?

Want als je een gelijkstelling bijberoep hebt moet je minstens 335 euro/kwartaal sociale lasten betalen zonder dat je sociale rechten op bouwt. Tenzij je minder dan 1341.95 euro jaar omzet hebt, dan betaal je niks. Heb de papieren van xerius hier voor mijn neus liggen :wink:

Nog een weetje is dat je de eerste 2 kwartelen uitstel krijg om sociale lasten te betalen, maar op het einde van het 2de betaal je wel ineens voor 2 kwartalen.

Re: Sociaal statuut - bijberoep?

4
Hier kan je meer info vinden over een gelijkstelling bijberoep: http://www.unizo.be/images/res134084_1.pdf

Dan heb je toestemming van de rva om als zelfstandige in bijberoep te starten?
Ik heb geen idee of je dan onder de gelijkstelling valt of dat je dan echt als bijberoep valt.
Is wel nog een redelijk verschil in sociale bijdrage, dus best dat je je daar eerst goed naar informeert.

Ik ben geen lid van unizo, ik vraag alles aan mijn sociaal secretariaat en de dingen die voor de dingen die zij niet kunnen beantwoorden sturen ze je door naar de juiste persoon.
Advertentie

Met Shopify maak je zelf je eigen webwinkel dankzij meer dan honderd thema’s en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties. Meer info op Shopify.com.

Re: Sociaal statuut - bijberoep?

6
Nee, ik zou volgens de man van de VDAB (hij regelt alles rond starten als zelfstandig ondernemer vanuit een uitkering) zou ik onder deze regeling vallen:
U kunt worden beschouwd als zelfstandige in bijberoep wanneer u:
een uitkering geniet van uw ziekenfonds: u bent minstens voor 66 % ongeschikt bevonden, en de uitkering die u ontvangt is minstens gelijk aan het pensioen van een alleenstaande zelfstandige.
Volgens de link kan ik ook gelijkgesteld worden via mijn echtgenoot, maar dat was niet de insteek. Maar wel bemoedigend, want blijkbaar kan het op twee manieren.
http://aagjedoeken.wordpress.com/

Re: Sociaal statuut - bijberoep?

8
Hey Mieke, jammer dat je plannen on hold staan...
Ik heb er in ieder geval nog geen spijt van, we zijn nu 2 kwartalen verder en als we zo verder gaan zal ik gauw bij de hoofdberoepers terecht komen :D