Hi allen,
Leuke discussie dit topic. Ik zit zelf al jaren sinds de start van Magento in de e-commerce business en heb verschillende oplossingen geprobeerd. Ik wil graag hier ook mijn ervaring kwijt.
Tevens heb ik verschillende groei trajecten meegemaakt en de belangrijkste factoren zelf ervaren die een shop met zich mee brengen. Ik ben het eerlijk gezegd niet eens met de SEOShop voordelen ze zijn nogal kort door de bocht in mijn opinie dan.
Kies men voor open-source: schaalbaarheid, unieke extensies, explosieve groei door community en support wereldwijd.
In mijn ervaring zijn deze bovenstaande factoren van zeer belang.
Magento open-source
Een gesloten systeem lijkt erg mooi maar er zitten dikwijls licentie kosten aan en de groei is lang niet zo snel als men kiest voor een open-source systeem. Het model van een gesloten systeem is ook zeer oud. Als je kijkt naar architectuur dan kan je beter kiezen voor een open systeem omdat de technologische ontwikkelingen veel sneller gaan dan een gesloten systeem. We hoeven het concept van open-source niet echt meer uit te leggen maar belangrijk om te weten is dat een gesloten vendor lang niet zo snel groeit als een open-source vendor omdat developers er niks mee kunnen of ze gaan allemaal contracten aan. Je bent altijd aangewezen op dezelfde maker (over vrijheid gesproken zeg!).
Een simpel voorbeeld die illustreert hoe gek dit concept eigenlijk is is bijvoorbeeld dat je altijd naar de zelfde fietsen maker zou moeten gaan. Je heeft dus geen keuze in alternatieven, en dit betekent dus ook dat je geen alternatieve prijs opgaven kunt krijgen. Natuurlijk zijn er verschillen in vendors in kwaliteit wat zeker van belang is, echter kwaliteit is ook te vinden in de open source door continu verbeteringen lees agile development.
Praktische tips
Wat is een goede aanpak voor het runnen van Magento sites?
-Kies een goede VPS hosting. Die zal zeker snel genoeg zijn en betaalbaar. rond de 60 euro per maand.
-Kies een pakket met een Magento installer. Er zijn genoeg oplossingen daarvoor te vinden. Dan heb je al gauw genoeg de voordelen van een SaaS.
-Je kan dan gemakkelijk 100.000 producten in je shop hebben.
-Installeer zelf plugins via de downloader (extensie market)
-Laat je partij backups instellen en automatische upgrades (ja dat is wel degelijk mogelijk in Magento).
-Kies gratis thema's of pas ze zelf aan bijvoorbeeld themeforest
Deze investeringen zijn nog geen 1000 euro. Sorry maar dat Magento duur is is echt een fabel. 5000 euro is het systeem al lang niet. Het geeft meer vrijheid in technische zin en er zijn genoeg partijen die je echt kunnen ondersteunen.
Kritiek en overwegingen vanuit Magento perspectief vs SEOSHOP
Ik zag even de snelle reacties van SEOshop, hoewel dit een Magento software thread is. Hier heb ik zelf dan ook nog wat reacties op, tjah dat kan je verwachten in een Magento thread:
* updates geschieden centraal en gelden direct voor het gehele platform
-De vraag is of iemand dat wel wil? Het klinkt misschien gek maar je betaald hier toch voor in het onderhoudscontract. Die kan je met een open-source systeem ook afsluiten. Er zijn genoeg vendors die dat aanbieden met de juiste specialisme.
Die updates heb je echt niet allemaal nodig...Magento komt allang met automatische updates via de downloader module en die zijn gratis
* centrale hosting
Wat is hier precies een voordeel? Het ligt puur aan de partij en de configuratie dit kan dus ook
decentraal zijn. Kies een goede partij..Centraal is voor mensen die niet zelf willen nadenken maar het is dus niet perse beter
* kortere time to market
Kortere time to market is puur afhankelijk van de requirements en deze verschillen per eigenaar. Mijn ervaring is dat naarmate men groeit met nieuwe specificaties komt. Dus de aller belangrijkste les die ik wil meegeven is dat
ontwikkeling nooit af is! Als je kijkt naar Magento en SEO shop is Magento gewoon veel uitgebreider en meest schaalbaar voor je business process o.a. doordat het flexibel is opgezet, je kan in de motor als je zelf wilt.
Time to market heeft met je business process te maken en die is constant in ontwikkeling dus ook je onderhoud of je nu opensource hebt of closed source.
* met een uitgebreide template editor html/ css en API is er toch maatwerk mogelijk
Dat kan inderdaad zo zijn echter zijn hier modules ook inbegrepen? Templates hebben geen effect op het business proces. HTML/CSS lijkt me maatwerk op skin gebied maar niet in de modules, processen zelf...Stel je wilt een koppeling zelf maken ...Tjah en dan???
* geen technische kennis nodig voor aanpassingen (kwestie van activeren, niet programmeren)
Activeren staat haaks op het ultiem ondersteunen van het business proces. Deze is vrijwel altijd op maat nodig.
* schaalbaar
Extensies zijn er niet volledig alleen al aan koppelingen die je zelf niet kan maken maar moet laten maken. Wat is hier dan schaalbaar aan? Alles is een kwestie van vraag en aanbod en die van Magento is groter....
* geen hoge begininvestering voor het starten van de shop
Dit ligt puur aan de partij die de shop levert. Magento is al zeer snel te hosten op een VPS van 60 euro per maand. En dan heb je 100.000 producten in je shop en dagelijkse dropshipment synchronisatie. Magento shops kosten allang niet meer 5000 euro geloof dit gewoon niet.
* je hoeft je niet te richten op de techniek van de shop, maar kan je richten op de marketing en het succesvol maken van je webwinkel.
Sorrie maar dit is een fabeltje. Als je SEO shop gebruikt wil je ook altijd nieuwe technische functionaliteiten hebben om je business proces te ondersteunen. Dit betekent nieuwe addons, skins en ga maar door. Je koopt het in, of je nu een programmeur het laat maken of je zelf.
Je moet je eerst focussen op inrichtingen en dat gaat gepaard met de oplossing die beschikbaar zijn dus de techniekoverwegingen (kortom je bent niet alleen met marketing bezig) Techniek staat steeds centraal.. (of je nu programmeert of modules update)
Heb ik nog wat anders te zeggen? Ja hoor kies een systeem waar je gemakkelijk mee overweg kan, maar verbaas je niet als je er straks achter komt dat je geen kant op kan omdat het dicht getimmerd zit. (denk aan nieuwe koppelingen, snel veranderende processen, optimalisatie benodigdhed etc)
Succes!!