Manonnos schreef:
Ik zat een paar weken geleden bij de notaris, ivm een nieuwbouwwoning die we gekocht hebben, en die zei nauwdrukkelijk dat het verboden was detailhandel te drijven vanuit huis.
Ik vroeg toen nog, valt daar een webwinkel ook onder??en hij zei dus van wel,
Dus vandaar.Moet gewoon eens langs de gemeente voor deze vragen/vergunningen.
Wat Wouter omschrijft is de praktijk. Wat je notaris omschrijft is de theorie. En dus hebben beiden gelijk.
Theoretisch gezien heeft de notaris (waarschijnlijk) gelijk. In de meeste gemeentes mag het officieel niet. Daar zijn geen aparte regels voor webwinkels, die vallen standaard onder detailhandel, en mogen dus niet in de woonwijk. Pas dus op voor je slapende honden wakker maakt door naar de gemeente te gaan.
In de praktijk laten de meeste gemeentes het toe omdat detailhandel in een gemeente verplicht is in een winkelstraat (of andere detailhandel omgeving in het bestemmingsplan) te starten. En dat is bij een webwinkel onmogelijk. Gemeentes begrijpen meestal wel dat ze het onmogelijk maken en accepteren het, gedogen het op zijn Nederlands, dus meestal wel totdat er mogelijk overlast komt. Als er mensen aan huis komen, als buren klagen, als leveranciers of pakketdiensten dagelijks komen, dan is de kans aanwezig dat je alsnog een ambtenaar aan de deur krijgt die je vraagt om naar een industrieterrein te verhuizen ofzo. Alhoewel die locaties meestal in het bestemmingsplan ook verboden zijn voor detailhandel.

Puur wettelijk gezien (zoals je notaris het wss ziet) mag je daar zelfs ook niet starten.
In de praktijk is een flexplek, zoals al die flexibele kantoorruimtes als Regus, Igluu, Seats2Meet etc. waarschijnlijk de beste oplossing maar ook die kennen officieel detailhandel regels. Eigenlijk mag je dus bijna nergens starten en dat is ook de reden dat de Thuiswinkel Organisatie nu met veel gemeentes in gesprek is voor nieuwe moderne richtlijnen.
Tot die tijd zou ik mijn buren informeren, het vanuit huis starten, en zorgen voor weinig tot geen overlast. Dus geen openingstijden, geen bord in de tuin, geen naamkaartje bij de deur. Als je een pas- of afhaallocatie opent, zou ik naar een industrieterrein of kantorenterrein verhuizen. Dat is juridisch het netste.
Manonnos schreef:
En nog even over de kortingen, ik zal het de eerste weken juist moeten hebben van mijn familie (en die is niet zo groot;-)) vrienden/kennissen en collega,s, zodat ik snel een beter assortiment kan aanbieden.
Hierbij kan ik het alleen maar eens zijn met Wouter. Voor je familie en vrienden doe je al meer dan normaal je best, je gaat al tot het uiterste, zal hen de beste service verlenen, dus ik zou minimaal de normale prijzen rekenen. Want waarom zou je iemand die je het meeste geeft, ook nog eens het goedkoopste leveren?
Manonnos schreef:
Ik heb al van een aantal groothandelaren een offerte via de mail gehad, is het gebruikelijk dat je hier nog over gaat onderhandelen??? of is dan not done??
Ik ben namelijk wel erg van het onderhandelen, alleen nog niet bekend in deze bisness.
Als jij goed bent in onderhandelen weet je ook dat het soms werkt in markten waar het notdone is. Dus proberen als jij een kansje ruikt. Houd er wel rekening mee dat je met een leverancier graag vrienden wilt worden, en zaken wilt doen op lange, lange termijn. Direct het hele proces op scherp zetten, is meestal niet slim.
Bij je vrienden en familie reken je zelf liever ook geen korting, hij dus ook niet bij jou. Ga dus niet tot het ultieme uiterste maar kijk wat je met een vriendelijke glimlach kunt doen, of geef eerlijk aan dat je benieuwd bent naar kortingsregelingen. Vragen om de mogelijkheden is nooit not done. Volumekortingen, of korting omdat jij je flexibel wilt opstellen in bijv. leveringstermijnen of verpakking, is zeer vaak mogelijk. Dus korting kan eigenlijk altijd. De vraag is alleen of je het dan nog wel wilt.
Maar informeren zou ik zeker doen!