Het forum voor de webwinkel eigenaar en bezoeker van webwinkels.

lightspeed ecommerce
lightspeed ecommerce
 
Mieky92
Berichten: 2
Lid geworden op: 07 augustus 2020

Sommatie ontvangen van Bol.com externe verkoper

07 augustus 2020

beste forum leden,

Hier even een vraag omdat ik erg benieuwd ben wat jullie over onderstaande situatie vinden.

Wij zijn een jaar terug begonnen met verkopen via bol.com. Vorige week hebben we een sommatiebrief ontvangen van een andere externe verkoper, die claimt 3000 euro omdat we onder zijn EAN verkopen.
Bij bol.com geld echter dat je bestaande EAN codes mag toevoegen aan je assortiment als jij dit artikel ook kan verkopen, dit is enkel toegestaan als het een merkloos product betreft.

Dit was ten tijde van het toevoegen van dit EAN nummer het geval, het was geen merk geregistreerd artikel, wij hadden exact hetzelfde artikel op voorraad en zodoende hebben wij dit aanbod toegevoegd volgens de spelregels van Bol.com.

Nou heeft de eigenaar van het EAN nummer zichzelf 3 weken geleden geregistreerd als merk en ons vrijwel direct een aangetekende brief gestuurd waarin die dus o.a. 3000 euro claimt voor juridische kosten.

Naar mijn idee volstrekt idioot, als die persoon even had laten weten dat die een merk geregistreerd had hadden wij het aanbod ook gestopt.

Na wat heen en weer gemaild is die ondertussen gezakt naar 600 euro. Als ik die niet betaal stapt die naar de rechter zegt die.

Ik ben erg benieuwd hoe jullie over deze situatie denken.

Groetjes
Mieky
 
BertB
Berichten: 932
Lid geworden op: 09 maart 2012
Locatie: Callantsoog
Contacteer:

Re: Sommatie ontvangen van Bol.com externe verkoper

08 augustus 2020

Als alles wat je hier zegt klopt en bewijsbaar is, lijkt het mij er niet op dat een rechter jou veroordeelt en voor 600 euro naar de rechter gaan lijkt mij ook geen lucratief scenario voor jouw tegenpartij. Vooropgesteld: ik ben geen jurist, maar mogelijk zijn er hier ook meesters in de rechten actief!
 
Mieky92
Berichten: 2
Lid geworden op: 07 augustus 2020

Re: Sommatie ontvangen van Bol.com externe verkoper

08 augustus 2020

Hoi Bert,

Fijn dat je de moeite neemt om te reageren!
Alles is inderdaad correct en bewijsbaar.

Heel erg bedankt voor je reactie

Gr Mieky
 
BertB
Berichten: 932
Lid geworden op: 09 maart 2012
Locatie: Callantsoog
Contacteer:

Re: Sommatie ontvangen van Bol.com externe verkoper

09 augustus 2020

Maar voor de zekerheid toch even een juridisch adviesje inwinnen denk ik!
Advertentie

Word een e-commerce entrepeneur met Lightspeed eCommerce (voorheen SEOshop). Dé aanbieder van professionele webshops voor het MKB. Bij deze SaaS-software hoef je nooit te betalen voor updates. Ook het inhuren van dure programmeurs is niet nodig. Toch voelt elke webshop als maatwerk. Kies uit aanpasbare responsive templates en meer dan 150 koppelingen. Sluit je aan bij meer dan 10.000 ondernemers. Probeer Lightspeed eCommerce nu 14 dagen gratis en vrijblijvend.

 
eentje
Moderators
Berichten: 2460
Lid geworden op: 14 maart 2009
Locatie: Bad Nieuweschans
Contacteer:

Re: Sommatie ontvangen van Bol.com externe verkoper

11 augustus 2020

Het hangt er vanaf van wie dat EAN nummer is en of het om een geldig EAN nummer gaat. Als degene die jou aanschrijft de rechtmatige eigenaar is van het EAN nummer dan kan hij/zij/het jou verbieden het EAN nummer te gebruiken, een zogenaamd cease and desist verzoek. Hieraan moet jij gehoor geven en ophouden hetzelfde artikel onder hetzelfde ean nummer aan te bieden. Doe jij het niet dan heeft dat juridische en misschien wel financiële consequenties.

Die 600 euro kan hij/zij/het nu eerst naar fluiten als jij netjes ophoud om onder zijn EAN nummer hetzelfde product aan te bieden.

I came, I saw.... I got Zenned.
http://www.getzenned.nl
 
Vossie75
Berichten: 120
Lid geworden op: 06 februari 2011

Re: Sommatie ontvangen van Bol.com externe verkoper

02 september 2020

belangrijk is daarbij of het zijn EAN nummer is of dat het een product is waarop EAN nummer van de fabrikant staat.
op https://gepir.gs1.org/index.php/search-by-gtin kan je opzoeken van welk bedrijf het EAN nummer is.

als EAN dus van hem is en hij nu een geregistreerd merk heeft kan hij jou theoretisch verbieden het te verkopen. maar ook dat is niet helemaal zeker als hij eerst merkloos verlocht en nu onder een merk, bol werkt namelijk niet altijd perse mee aan omzetten van merkloos naar een merk dus dat goed controleren.

maar die claim voor boete zou ik zo en zo negeren en lijkt me vrij kansloos als hij eerst merkloos verkocht.

Maar start met nakijken van wie het EAN nummer is, als het EAN namelijk van fabrikant is kan hij dat helemaal niet claimen onder een eigen merk en moet hij zelf een nieuw eigen ean kopen voor dat product en dus nieuwe listing aanmaken.
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht