Het forum voor de webwinkel eigenaar en bezoeker van webwinkels.

The Shop Builders
The Shop Builders
 
mulders83
Berichten: 2
Lid geworden op: 05 januari 2017

Kleine webshop verkopen, stakingswinst?!

05 januari 2017

Beste forumleden,
Een vraag over het volgende; In 2013 ben ik een webshop gestart. In de eerste jaren liet de webshop een mooie groei zien, ondanks dat ik het 'hobbymatig' naast mijn baan heb opgezet. Echter, door een zwangerschap en uitbreiding in uren bij mijn huidige werkgever is er geen tijd en energie meer over om deze stijgende lijn voort te zetten. Na lang wikken en wegen heb ik besloten om te stoppen. Overweeg nu om het te verkopen. Ik heb 3 geïnteresseerden die de webshop wel nieuw leven willen inblazen en de potentie er van inzien.
Doordat er de laatste periode weinig energie op de website heeft gezeten, is er weinig omzet. Wie kan me helpen met de juridische gevolgen van het verkopen van een kleine onderneming met weinig omzet? Ik lees op de belastingdienst en de ondernemingsplein dat het verstandig is om iemand in te huren om de stakingswinst e.d. uit te rekenen. Mijn insziens heb ik dat niet en kom ik dus ook niet in aanmerking voor een stakingsaftrek. Hoe kan ik de webshop verkopen zonder de stakingswinst hierin mee te nemen, kan dat?
Ik hoop dat iemand mij hierin wat tips kan geven, vraag me af of het uit kan om me fiscaal te laten adviseren.
Alvast bedankt voor de reacties!
 
Electronixs.nl
Berichten: 687
Lid geworden op: 06 augustus 2014
Locatie: Hillegom
Contacteer:

Re: Kleine webshop verkopen, stakingswinst?!

05 januari 2017

Ik ben absoluut geen boekhoudkundige. Maar logisch gezien zit het volgens mij zo.
Verkoop - Inkoop = Belastbaar deel.

Als jou voorraad is gegroeid is dat eigenlijk ook winst wat nu dus nog op de planken ligt. Ik weet niet of jij je voorraad (VLOTTENDE ACTIVA)  ook hebt opgegeven. Indien jou voorraad bijvoorbeeld van 3000 naar 5000 euro is gegroeid dan moet er over 2000 euro groeit belasting betaald worden. Maar krimpt je voorraad dan is het een aftrekpost.

Indien dit niet het geval is zal dus alles wat je verkoop direct winst zijn waarover belasting betaald moet worden. Een webshop verkopen zonder stakingswinst kan dus als je deze zal weggeven of verkopen onder de inkoopprijs waardoor het geen winst oplevert.

Hou in gedachte dat als je veel belasting moet betalen je ook veel verdiend hebt :)
Barcode scanner - IR Thermometer - 12V Voedingen http://www.electronixs.nl
 
PaulG
Berichten: 1574
Lid geworden op: 31 maart 2011

Re: Kleine webshop verkopen, stakingswinst?!

05 januari 2017

De stakingswinst zit volgens mij alleen in het 'bedrijf' dat je verkoopt. De bestaande voorraad is gewoon inderdaad in en verkoop. (Verkopen voor inkoopsprijs of lager levert dus geen winst op) 
Maar een website, de klantendatabase, de naam die opgebouwd is, enz. dat is wat je verkoopt en dus winst oplevert. Maar een kleine 'hobby'website zal toch niet zo erg duur worden om over te nemen en dan is de stakingsaftrek waarschijnlijk hoog genoeg om die weer teniet te doen. 
Je kan ook gewoon als bedrijf je website met domeinnaam verkopen en als je die kwijt bent dan stop je je bedrijf zonder dat je het bedrijf verkoopt. Alleen is het dan gewone winst en heb je geen stakingsaftrek. (Misschien wel makkelijker)
(En ik ben ook geen deskundige op dit gebied.)
 
mulders83
Berichten: 2
Lid geworden op: 05 januari 2017

Re: Kleine webshop verkopen, stakingswinst?!

05 januari 2017

Dank allebei voor de uitgebreide reacties. Met de verkoop wil ik graag een bedrag voor 'het bedrijf', dus de website, klantenbestand, opgebouwde naamsbekendheid etc. En de actuele voorraad (tegen inkoopsprijs). Dit gaat inderdaad om niet hele grote bedragen. Als ik jullie goed begrijp is een gedeelte hiervan stakingswinst (behalve actuele voorraad) en kan ik dit met de stakingsaftrek tegen elkaar wegstrepen. Begrijp ik het zo goed?

Dank voor de reacties!
Advertentie

Met Lightspeed eCommerce (voorheen SEOshop) kun je gemakkelijk online ondernemen. Alle dagelijkse kosten regel je vanuit je backoffice. Er is een compleet voorraad-, order- en retourensysteem en de mogelijkheid om pakbonnen en facturen te printen. Je kunt alle geplaatste orders, betaalde of nog te betalen orders tonen, evenals orders die nog geleverd moeten worden. Bekijk de uitgebreide datarapporten om betere strategische (inkoop)keuzes te kunnen maken. Probeer Lightspeed eCommerce nu 14 dagen gratis en vrijblijvend.

  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht