Het forum voor de webwinkel eigenaar en bezoeker van webwinkels.

 
glaasje
Berichten: 36
Lid geworden op: 03 januari 2011

Webshop starten

25 december 2022

Ben voornemens om ambachtelijke producten via een webshop te gaan verkopen,
helaas heb ik hier totaal geen kennis van.
Een aantal vereisten ben ik mee bekend, kvk, btw nr, bankrelatie, algemene voorwaarden, domeinnaam hosting.
Ben benieuwd naar welke webshop, open source ed, koppeling met facturatie programma, hoe verloopt het proces na bestellen en betaling via betaalprovider, of via bank overschrijving.
Draait er op de locatie 24/24 uur pc's en printers om orders te verwerken, of slaat de webshop alles op?
Is het mogelijk om alles in Linux te laten werken, boekhouding en printen werkt prima in Linux.
 
Gebruikersavatar
qwyrp
Berichten: 149
Lid geworden op: 09 oktober 2010
Locatie: Twello
Contacteer:

Re: Webshop starten

26 december 2022

Hoi glaasje,

Er zijn diverse soorten webshop software op internet te vinden. Maar grofweg in te delen op 2 manieren:
  1. Cloud / Saas
    Er zijn betaalde cloud oplossingen (dus alles wordt beheerd door de leverancier zelf) en dat is SaaS software (Software as a Service).
    Voordelen zijn: software wordt door de leverancier onderhouden dus dit draait (bijna) altijd wel goed, beveiliging is meer dan oke => weinig specialistische kennis nodig dus je kan al je energie richten op de verkoop. Helpdesk waar je vaak snel geholpen wordt
    Nadelen zijn er ook want vaak ben je minder flexibel, evt aanpassingen kunnen relatief duur zijn, hoge maandelijkse kosten,
    Voorbeelden van deze software zijn lightspeed, shopware e.d.
  2. Zelf hosten
    Je kan webshop software downloaden en installeren op je eigen domein. Dit is vaak Open Source dus een gemeenschap onderhoud dit en dat resulteert vaak in snelle oplossingen. Bij Open Source wordt vaak ook gedacht aan onveilig maar dat is mijn ervaring zeker niet
    Voordelen: grotere flexibiliteit in layout en mogelijkheden, voor kleine(re) webshops is dit vaak goedkoper, 
    Nadelen: Sommige zaken moet je zelf uitzoeken of info verkrijgen via een forum,, onderhoud (nieuwe software e.d.) moet je zelf doen er is dus meer technische kennis nodig, alhoewel er steeds meer bedrijven zijn die dit van je overnemen en dat tegen een redelijke prijs. Het zal je niet verbazen dat ik (PDM internetdiensten) mijzelf daar onder schaar.  
    Voorbeelden van deze software Woocommerce
Werkwijze:
De webshop bewaart alles en van daaruit kan je alles regelen!
Een klant bezoek de site (op zowel SaaS als Zelf hosten werkt dit grotendeels gelijk), vind een product welke bevalt en doet een betaling. Krijgt hiervan een factuur en de melding dat het product binnenkort geleverd gaat worden. 
Jij als webeigenaar ontvangt een bericht dat er een bestelling gedaan is en dat er betaald is. Je print je eigen pakbon, pakt het product in en zet het klaar voor de leverancier. Dit geef je aan in de webshop software en de koper krijgt een bericht dat zijn product verstuurd gaat worden. Eventueel vergezeld met een Tracking code.
Beide soorten software hebben koppelingen / plugins voor diverse soorten facturatie programma's. Eventueel kan je ook zelf exporteren / importeren als het een pakket is welke niet ondersteund wordt.
PDM internetdiensten voor bouwen en onderhouden van webwinkels & websites.
 
Gebruikersavatar
Dirkjan
Admin
Berichten: 2335
Lid geworden op: 09 augustus 2006
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Webshop starten

29 december 2022

De software van de winkel kun je meestal beter niet zelf ontwikkelen. Zie daarvoor ook: https://www.ondernemeneninternet.nl/webwinkel-beginnen/

De betalingen bij een webwinkel lopen meestal via een betaalprovider (PSP). Dat is een losse organisatie die voor jou alle transacties verzorgt. Adyen is bijvoorbeeld vrij bekend, al is Mollie toegankelijker voor kleinere spelers en vaak net zo goed. 
  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht