Inkomstenbelasting

1
Vraagje over de inkomstenbelating.

Wij hebben in 2010 nog te weinig verdiend, waardoor wij dit nog bij onze overige inkomsten konden plaatsen van mijzelf. Moeten wij dan ook nog een aangifte doen voor de webwinkel? Nee toch? :)
Nu voor iedereen: https://webwinkelvragen.nl/. Meld je snel aan!

Re: Inkomstenbelasting

2
Heb je een BTW nr? Dan krijg je vanzelf een uitnodiging voor de omzetbelasting. Wat betreft de inkomstenbelasting kun je - als 2010 verliesgevend was - dit als verlies opgeven, waardoor je te betalen belasting omlaag gaat. En je kan in aanmerking komen voor startersaftrek, kleine ondernemersregeling, etc.

Dus ook al draai je verlies of nauwelijks winst kan het wel degelijk financieel interessant zijn gewoon namens je onderneming aangifte te doen.

Als je geen BTW nr. hebt is het niet verplicht dacht ik.

Re: Inkomstenbelasting

3
Peter, is jullie rechtsvorm een eenmanszaak of een VoF? Dat bepaalt wie inkomstenbelasting betaalt over de winst uit onderneming.

Je benut vrijstellingen niet optimaal als je de winst opgeeft bij "overige inkomsten" in plaats van "winst uit onderneming". Je loopt dan bijvoorbeeld allerlei ondernemersaftrekken mis en de 12% MKB-winstvrijstelling. Kan honderden of duizenden euro's schelen:

http://www.belastingdienst.nl/zakelijk/ ... P257_20740
StoreCore.io
Advertentie

Met Shopify maak je zelf je eigen webwinkel dankzij meer dan honderd thema’s en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties. Meer info op Shopify.com.

Re: Inkomstenbelasting

5
Je moet eerst kijken of je ondernemer bent voor de inkomsten belasting. Oftewel, zijn de inkomsten uit de webwinkel jou hoofdinkomen?

Er staan op de website van de belastingdienst een aantal richtlijnen zoals het uren criterium enzo, maar inweze kijken ze daar niet zo precies naar.

Ze kijken zo: Heb je een baan en doe je de webshop ernaast, valt plotseling je vaste baan weg?...kun je dan nog overleven... zo nee, dan zijn het extra inkomsten en ben je geen ondernemer voor de inkomsten belasting. Vervalt je baan en kun je met gemak leven van je webshop, dan ben je ondernemer voor de belastingdient en mag je gebruik maken van o.a. zelfstandingen aftrek ....etc.

(bovenstaand is uitgelegd door de belasting inspecteur die bij een vriend/collega van me controle deed)