links plaatsen;hoe zit het nu (juridisch)?

1
Hallo allemaal,

Momenteel ben ik bezig met een startpagina, maar ik kan via google geen eenduidig antwoord vinden op de volgende vraag;

Mag je zomaar en ongevraagd links van andere website's plaatsen? Het gaat hierbij om links van bijvoorbeeld informatie pagina's als wikipedia, maar ook van webwinkels, blogs e.d.
Moeten we bijvoorbeeld ook een mailtje sturen wanneer we een link hebben geplaatst?

Ik heb gelezen dat je bedrijven 'zomaar' mag toevoegen, mits er geen beveiligingscode of iets van dien aard aan 'hangt', klopt dat?
En hoe zit het met overheidsinstellingen?

Alvast bedankt!

Re: links plaatsen;hoe zit het nu (juridisch)?

2
Ik ben geen jurist, maar je mag gewoon linken naar andere sites. Gevaarlijk wordt het als de inhoud van jouw website botst (aanstootgevend) met de inhoud van de link, of dat je linkt naar sites die volgens de Nederlandse wet verboden zijn (illegale content zoals bijvoorbeeld kinderporno of sites waar copyright materiaal ter download wordt aangeboden).

Hou het dus netjes en er is imho geen probleem.

Re: links plaatsen;hoe zit het nu (juridisch)?

3
Zelfs al zou je linken naar illegale content dan nog ben je niet strafbaar. Jij stelt de content niet beschikbaar. Of je het daarom alsnog zou moeten en willen doen is de vraag, maar je zult er niet snel problemen mee krijgen.

Linken naar je eigen site is meestal gevaarlijker dan linken naar de site van iemand anders. Bijvoorbeeld als je je voordoet als blije klant van jezelf (zie Groupon affaire van een paar weken terug) of als je doet alsof je linkt naar een andere site maar eigenlijk naar je eigen site linkt bijv. coca cola die een link plaatst "klik hier voor Pepsi" terwijl je uit komt op de site van coca cola.
Advertentie

Met Shopify maak je zelf je eigen webwinkel dankzij meer dan honderd thema’s en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties. Meer info op Shopify.com.