geen btw berekenen

1
hallo allen!

ik heb een vraag..
ik ga 2e hands spullen/kleren verkopen met mijn webwinkel.
het is meer een hobby van me en ik ga er zo weinig aan verdienen dat ik me na navraag nog niet hoeft intrschrijven bij de kvk en dus ook geen belasting hoef af te dragen.
dat moet ik pas doen bij mijn aangifte en opgeven als: extra verdiensten.

maar hoe zit het nu m de btw op mijn webwinkel want die staat automatisch op 21%...

gr sjoerd

Re: geen btw berekenen

2
sjoerdhendrikse schreef: het is meer een hobby van me en ik ga er zo weinig aan verdienen dat ik me na navraag nog niet hoeft intrschrijven bij de kvk en dus ook geen belasting hoef af te dragen.
Dat klopt niet. Dat de KVK vindt dat je je niet hoeft in te schrijven wilt nog niet zeggen dat de Belastingdienst niet vindt dat je BTW hoeft te betalen. Dat staat helemaal los van elkaar. Informeer dus bij de Belastingdienst of je wel of niet BTW plichtig zou zijn!

Re: geen btw berekenen

3
Kan nooit helemaal los staan van elkaar.
Als je een bedrijf bent moet je inschrijven.
Als particulier hoeft dat niet. Een particulier kan nooit BTW rekenen. Als de belastingdienst dus vind dat er BTW betaald moet worden moet je ook inschrijven als bedrijf.
Maar als het hobby is dan heb je geen btw te rekenen (mag niet) en kun je inderdaad de inkomsten bij overige inkomsten opgeven aan het einde van het jaar.
Advertentie

Met Shopify maak je zelf je eigen webwinkel dankzij meer dan honderd thema’s en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties. Meer info op Shopify.com.

Re: geen btw berekenen

5
PaulG schreef:Kan nooit helemaal los staan van elkaar.
Als je een bedrijf bent moet je inschrijven.
Kan prima helemaal los staan van elkaar.

Als je een bedrijf hebt welke ingeschreven is bij de KVK, dan ben je vaak BTW plichtig. Maar iemand die BTW plichtig is hoeft helemaal geen KVK inschrijving te hebben. Lees ook deze artikelen eens:
http://www.kvk.nl/ondernemen/belastinge ... sting-btw/ en de links in dat artikel.

Re: geen btw berekenen

6
Ik vrees dat de KVK medewerker die je gesproken hebt, zich heeft vergist? Het inkomen dat je eruit haalt is misschien een factor, maar er zijn veel meer factoren van invloed en als je een webwinkel begint en langer wilt aanhouden, is de kans nou eenmaal bijzonder groot dat je aan het economisch verkeer gaat deelnemen. En dan is een KVK nou eenmaal noodzakelijk. Winst of niet, is dan niet relevant meer.

Ik raad je aan nog eens een keertje langs te gaan (second opinion) en het antwoord op papier te zetten met naam van de medewerker erbij. Als je 2x hetzelfde krijgt te horen, zal het met de Belastingdienst ook wel loslopen en kun je de webwinkel aanpassen of de webwinkelsoftware-aanbieder vragen dit voor je te doen.
Nu op mijn weblogs:

Re: geen btw berekenen

7
BTW op website zetten? Het maakt op zich naar de consument toe allemaal niet zoveel uit.

Stel, je verkoopt iets voor €10. Hoef je geen BTW af te dragen, dan is die €10 voor jou. Moet je wel BTW afdragen, dan moet je zelf beslissen of die €10 inclusief BTW is, waardoor je minder over houdt, of dat je de prijs verhoogt met 21%, waardoor je nog steeds €10 over houdt.

De enige die bepaalt of je BTW-plichtig bent is de belastingdienst. Wil je het zeker weten, bel ze even op en vertel ze van je plannen, dan hoor je het vanzelf. Zien ze je als particulier met een hobby, dan hoef je voorlopig niks met BTW. Je kan het ook gokken met het risico dat je een aanslag + boete achteraf krijgt.
http://www.cardexchange.com - Magic the Gathering en meer

Re: geen btw berekenen

8
Als jij niet BTW-plichtig bent zul je ook geen BTW afdragen. Maar als je aan een zakelijke klant levert en, zoals ik begrijp, op de factuur 21% BTW vermeldt, dan zal dat bedrijf dit als afgedragen BTW noteren en het terugkrijgen van de Belastingdienst.
Maar er is dan helemaal geen BTW afgedragen.

Kun je daar als klant zijnde nog problemen mee krijgen?
Ex: webwinkelier.
Huidig: Jr. SEO specialist

Re: geen btw berekenen

10
Als jij niet BTW-plichtig bent zul je ook geen BTW afdragen. Maar als je aan een zakelijke klant levert en, zoals ik begrijp, op de factuur 21% BTW vermeldt, ..
Dat begrijp je verkeerd, als je niet btw-plichtig bent mag je aan niemand BTW rekenen dus ook niet aan zakelijke klanten.
Dit is dan niet de kleine ondernemersregeling want daar reken je wel de btw maar hoef je het niet af te dragen omdat het te weinig in een jaar is.

Re: geen btw berekenen

11
Elders kwam deze vraag ook voor.
Ik heb daar uitvoerig op geantwoord
voorzien van links naar de belastingdienst pagina waar de info staat.

Kort;
Als je NETTO WINST en ONDER een bepaalde grens komt, ziet de belastingdienst jouw niet (meer) als ondernemer maar als bijverdienste van een hobbyist.

De netto winst moet je dan inderdaad op je jaaropgave vermelden als inkomen.
Het is wel verstandig om toch een boekhouding te voeren ( bewijslast )
en voor het geval als je toch nog boven de grens uit komt.
In het verleden was dit bedrag een NETTO WINST tot 4500,00 euro
hing samen met het bedrag wat je per jaar belasting vrij mag bij-verdienen.

Wat het bedrag in 2012 is,
zou je even bij de belastingdienst moeten informeren.

Tip:
- Vraag aan de belastingdienst niet aan de kvk
- Laat het op papier zetten of verwijzen naar.
- Zoek een goede (thuis) boekhouder
deze weten vaak ook erg veel.

WIJZE RAAD VAN OPA
Beslist NIET gokken
want de boete valt altijd hoger uit dan jouw werkelijke winst is geweest.
Gewoon open eerlijk zijn met de belasting !
marktplaats, 90% van de betalingen verloopt zonder betaalsysteem zoals ideal :)
Ondernemen is vooruitzien
Meer ondernemen minder prietpraat