Geld verdienen via Bol nog niet zo makkelijk

1
Hallo allemaal,

Wij hebben op dit moment een stuk of 50 artikelen op Bol.com te koop staan. Maar helaas is het nog niet zo makkelijk om er iets aan over te houden. Met name bol zelf biedt de artikelen relatief scherp aan. Maar de conculega verkopers op bol gaan met hun prijs relatief dicht in de buurt zitten of zelfs goedkoper dan bol terwijl dat hun prijs inclusief verzendkosten is.

Stel ik koop iets van 10 euro excl btw in en het past niet door de brievenbus. en ik wil minimaal 30% marge over de verkoopprijs overhouden. zal een prijs er als volgt uit moeten zien.

10/0.7 x 1.21 = 17.28 incl. btw
Bol.com rekend 15% provisie over het inclusief btw bedrag plus 1 euro
17.28/0.85 + 1 = 21.33
Nu moet ik zelf zorg dragen voor de verzending de kosten hiervoor zijn minimaal 6 euro incl.
21.33 + 6 = € 27,33
€ 27,33 zou dus de ideale prijs zijn om toch nog 30% marge over te houden.
Ik kan uiteraard ook met 15% marge genoegen nemen, of misschien wel 10%. maar dat is niet waar het mij om gaat.

Bol koopt zelf het product ook in voor 10 euro en rekent 50% marge
Dan komen zij op een verkoopprijs uit van € 24,20 en verzenden gratis.

De conculega's die gaan ook op de zelfde prijs zitten of er net een euro onder als waar bol het voor verkoopt want anders wordt er niets verkocht.

€ 24,20 X 0.85-1= 19.75 /1.21 = € 16.17 omzet via bol
Maar nu moeten ze het nog verzenden voor 6 euro en verdienen ze maar € 0,17 ct

Mijn conclusie is dat de enige die hier wijzer van wordt is Bol.com zelf.
Als je een uniek product hebt dat goed loopt, gaan ze het zelf wel doen.
Het grootste probleem zit hem in de prijs inclusief verzendkosten op Bol.com

Aan de andere kant denk ik dat je veel omzet kan draaien via Bol en op ten duur betere inkoop posities kan krijgen bij je leveranciers vanwege het grote volume. Maar dan moet je wel eerst hele diepe zakken hebben om dat te bereiken.

Zoals je ziet, ben ik er niet van overtuigd dat verkopen op Bol.com je kan helpen om je winst te vergroten tenzij je unieke producten hebt die heel veel marge hebben.
Het enige wat we doen is Bol nog groter en sterker maken dan dat ze al zijn, en ondertussen is niet de andere webwinkel in jouw segment je concurrent, maar is bol je grootste concurrent.

Re: Geld verdienen via Bol nog niet zo makkelijk

2
Op de meeste punten ben ik het eens met je argumentatie. Wel kun je er wat overwegingen aan toevoegen.

Lagere kosten. Een lagere marge is verdedigbaar omdat sommige kosten wegvallen, waaronder die voor het trekken van bezoekers (bijvoorbeeld reclame) en een deel van de orderverwerking (bijvoorbeeld iDEAL).

Groter bereik. Je bereikt niet slechts veel mensen, maar zeer waarschijnlijk ook klanten die je webwinkel anders nooit hadden gevonden of er niets hadden gekocht.

Klantenbinding. De eerste bestelling loopt wel via bol.com, maar dat hoeft natuurlijk niet te gelden voor volgende bestellingen en herhalingsaankopen. En dat is niet alleen gunstig voor je omzet, maar ook voor de kosten: een klassieke vuistregel is dat het aantrekken van een nieuwe klant veel meer kost dan het behouden van een bestaande klant.

Logistiek. Bol.com doet eigenlijk al jaren Amazon na, ook weer met dit verkoopsysteem. Amazon is er echter al een stap verder mee en kan ook de complete fulfilment van je overnemen. Ik zou zeker niet uitsluiten dat bol.com die kant op gaat, te beginnen met een mogelijkheid om goedkoper te verzenden. Op verzendservices is ook te verdienen en daar laat bol.com geld liggen, vooral omdat het compleet te automatiseren is.

Prijs. In veel marktsegmenten kun je zelden of nooit de goedkoopste zijn. Vraag is ook of je dat wel moet willen. Om van voorraden af te komen of cashflow op gang te brengen zijn er verkopers die op of zelfs onder hun inkoopprijs verkopen. Daarnaast wordt er op grote schaal marktaandeel gekocht: marge inleveren wordt dan afgedaan als "marketingkosten". Zalando is daarvan een schoolvoorbeeld en bol.com heeft daar zelf ook een handje van, vooral bij het toevoegen van nieuwe productcategorieën.

Re: Geld verdienen via Bol nog niet zo makkelijk

3
In je antwoorden heb je deels wel weer gelijk.
Maar het soort klant dat op Bol.com koopt, koopt daar zeer waarschijnlijk omdat ze Bol.com kennen en al vaker daar hebben gekocht. Ik verwacht niet dat deze klanten zomaar bij een kleine specialistische shop gaan kopen.

Het enige contact dat je hebt met je klant is het doosje dat jij aflevert. Je kan daar wel een kortingscode of iets dergelijks in doen voor je eigen shop, maar ik weet niet of dat gaat werken.

Het blijft gewoon moeilijk.

Re: Geld verdienen via Bol nog niet zo makkelijk

4
Ik heb ook wel eens wat geschreven over verkopen via Bol. Het is inderdaad een aparte tak van sport. Heb je veel concurrenten die ook producten aanbieden op Bol, dan is de prijs eigenlijk het enige waar je je op kan onderscheiden. Diegene die het product het goedkoopst aanbiedt, die staat immers bovenaan bij de bestel knop. De andere aanbieders staan daaronder en als je niet bij de top 3 goedkoopste zit dan moet men zelfs doorklikken naar een andere pagina.
Advertentie

Met Shopify maak je zelf je eigen webwinkel dankzij meer dan honderd thema’s en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties. Meer info op Shopify.com.

Re: Geld verdienen via Bol nog niet zo makkelijk

5
Onze eerste bestelling via een wederverkoper op Bol.com ging gelijk al de mist in omdat hij na 2 dagen pas de order annuleerde, want het was uitverkocht. Zit je daar dan een paar dagen te wachten. Dat is als koper een nadeel.

Er zijn shops die het doen om hun voorraad toch te verkopen en er een hele kleine marge aan overhouden of zelfs quitte spelen.

Mensen die nu bestellen en het morgen of overmorgen willen hebben en dan niet krijgen gaan klagen. Verkoop je DVD/Blu-rays kijk dan goed naar de dikte van een brievenbusdoosje en ga er niet zomaar van uit dat het wel past.

Wat ward zegt ben ik wel mee eens, bedoel je maakt reclame voor je site. Je hebt kans dat mensen uiteindelijk bij jou gaan bestellen i.p.v. via bol.com en dat is een pluspunt.

Verder vind ik het ook niets en Bol.com verkoopt niet alles onder de marktwaarde, want soms zijn ze met DVD/Blu-rays en andere producten echt veel duurder dan een concurrent. Maar Bol.com heeft dan ook weer hele scherpe aanbiedingen van soms wel 80% korting en daar komen mensen ook op af.

Re: Geld verdienen via Bol nog niet zo makkelijk

6
Ik heb wat producten op bol.com gezet om gratis reclame te maken. Het verwerken van een bestelling via bol.com kost wel een stuk meer tijd dan het verwerken van een bestelling via mijn webshop, dus ik houd mijn shop op bol.com alleen open zolang ik daar tijd voor heb. Ik verdien er wel mee, maar ik heb liever dat de klanten de volgende keer via mijn webshop bestellen. Als ze meerdere producten bestellen, dan is het bestellen via mijn webshop ook goedkoper.
Goedkope Luchtkussenenveloppen, Dymo labels en A4 etiketten