Graag jullie advies mbt Google Adwords

1
Beste mede-forummers,

Sinds ongeveer 2,5 jaar heb ik een webwinkel gespecialiseerd in autoradio-inbouwmaterialen.
De webwinkel loopt prima en groeit gestaag. Sinds ongeveer anderhalf jaar adverteer ik voor zo'n 250 euro per maand via Marktplaats Admarkt. Gezien het aantal klanten die binnenkomen via Marktplaats, kan ik wel zeggen dat dit de moeite waard is.
Zojuist kreeg ik weer een bon van Google Adwords onder mijn neus met daarop €75,- gratis advertentietegoed bij besteding van €25,-. Dat klinkt leuk, maar in de praktijk kwam het neer op anderhalve dag gratis adverteren aldus Google zelf.
Ik heb ruim een uur met ze aan de telefoon gehangen en ik moet zeggen dat de jongeman in kwestie heel erg goed zijn best deed om alles rustig te bespreken en uit te rekenen.
Volgens hem zou met een budget van tussen de 50 en 80 euro per DAG een mooi resultaat behaald kunnen worden. Dit komt neer op 1500-2400 per maand...
Ik ben een kleine ZZPer, moet leven van mijn inkomen hieruit, hanteer scherpe prijzen, en dan zijn dit soort bedragen wel echt waanzinnig hoog. Van de andere kant is het natuurlijk te verwaarlozen wanneer het ook genoeg extra omzet opbrengt.

Uiteindelijk heb ik afgesproken dat we over een week weer even contact hebben, en dat ik me in de tussentijd ga orienteren.
Mijn vraag aan jullie is dan ook, of dit in jullie ogen redelijk is. Wat geven jullie gemiddeld uit aan Adwords?

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

2
Ik denk zelf niet in termen van hoeveel kan/moet ik per dag uitgeven, ik kijk eigenlijk alleen naar de conversion rate en de return on investment. Om goed met AdWords om te gaan is het belangrijk om goed te kunnen werken met AdWords (en liefst ook Analytics).

Laten we zeggen dat mijn kliks me gemiddeld €0,20 kosten en dat de conversion rate 10% is. Iedere klant die ik dan via AdWords binnenhaal kost mij dan €2. Met een gemiddelde orderwaarde van €20 is, heb je dus een return on investment (ROI) van 1000% (voor iedere euro die je in AdWords investeert, krijg je 10 euro terug). Dat is voor mij een goede marge. Zolang deze ROI voor mij goed is, blijf ik onbeperkt in AdWords investeren. Met 60 euro kan ik dan 600 euro omzet genereren, maar liever nog zou ik 120 euro betalen om 1200 euro omzet te krijgen.

Waarschijnlijk niet helemaal het antwoord waar je op hoopte, maar dit is wel hoe het werkt..

Als je die bedragen echt daadwerkelijk per dag wil gaan uitgeven, is het misschien nog wel het verstandigst in zee te gaan met een bureau dat zich specialiseert in AdWords/online marketing, maar daar kunnen anderen je denk ik beter over informeren (ik ben zelf maar een hele kleine speler wat dat betreft).

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

3
Als je niet zeker weet of adwords winstgevend is en niet gelijk veel geld wil uitgeven kan je beter eerst proberen op adcenter ( van yahoo en bing ). Deze markt is veel kleiner maar hierdoor betaal je ook een stuk minder. Als je éénmaal goede resultaten ziet en weet welke keywords goed zijn kan je uitbreiden naar adwords.
Stuitr.nl

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

4
Het mooie aan Adwords is dat het CPC is. Je betaal dus per klik (bezoeker) naar je website. Je kan dit op maximaal €10 (of meer of minder) per dag zetten en kijken wat je er uit haal. Het is zelfs mogelijk dat je per zoekwoord zie wat de conversie op je website is. Als jij maar €50 per maand wil uitgeven kan dat.

Het gratis advertentietegoed zou ik dus sowieso adviseren. Je ben tot niets verplicht (nou ja, die €25 activatie is nieuw) en je kan kijken of er genoeg uitkomt om opnieuw op te waarderen.
SEO specialist bij Webvalue.
Advertentie

Met Shopify maak je zelf je eigen webwinkel dankzij meer dan honderd thema’s en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties. Meer info op Shopify.com.

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

5
Bedankt voor jullie zéér bruikbare reactie's!
De medewerker van Google deed het een beetje overkomen alsof het met minder budget geen zin had. Hij zei letterlijk dat wanneer ik minder dan 50 euro per dag wou uitgeven, ik het beter niet kon doen en wachten tot een moment waarop dit budget er wel was.
Ook zei hij dat het altijd een lange termijn verhaal is, en de resultaten pas na een maand beginnen te werken.. In dat geval vind ik het een dure gok.
Ik wil er gerust geld aan uitgeven, maar om me nu direct vast te pinnen op 2400 euro per maand zonder enige zekerheid op resultaat vind ik wat tricky.
Wanneer ik eenmaal weet dat het werkt is het natuurlijk geen probleem om het budget op te schroeven.
Google biedt de eerste maand hulp van een expert die de advertentie in de gaten houdt en blijft bijschaven totdat het "optimaal" functioneert. Hun advies is naar eigen zeggen gebaseerd op een optimaal resultaat en niet om mij zo veel mogelijk geld te laten betalen, want volgens de medewerker zou de campagne voor hun alleen maar geld kosten wanneer ik binnen 2 maanden weer zou stoppen...

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

6
Het laatste wat je zegt over binnen 2 maanden stoppen niet rendabel is, kan ik wel begrijpen.
Je hebt over een langere periode resultaten nodig om te bekijken wat het beste werkt en welke zoekwoorden je het best kunt gebruiken.

Ik weet niet hoe het bij jouw branche zit, maar de opmerking over de minimale 50 euro per dag, daar kan ik wel om lachen. Ik besteed bij lange na geen 50 euro per dag, maar toch heb ik goede conversie en veel bezoekers via mijn adwords campagne.
Maar goed, kan ook per branche verschillend zijn. Met het oog op de concurrentie e.d.

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

7
Gewoon beginnen en niet te hoog inzetten in de CPC prijs. (Wat ze bij Google ook opgeven!)
En dan de advertentie niet te algemeen maken.
Als je autoradio-inbouwmaterialen verkoopt dan zet je er niet in: "alles om de autoradio in te bouwen".
Maar je verwijst naar een pagina waar je bijv diverse inbouwbrackets verkoopt en daar maak je de advertentie voor. Wie zoekt op inbouwbracket wil namelijk aan het werk en dus ook onderdelen kopen die daar mee te maken hebben. Zo krijg je een hogere conversie en betaal je niet de hoofdprijs voor mensen die alleen nog in de "informatie zoeken mode" zitten.
Als je echt bang bent teveel uit te geven zet dan in het begin de cpc op 10 cent. Uit ervaring weet ik dat je (zeker in het begin) op ieder bod ook bezoekers krijgt. Maar misschien wel weinig. Bij goede roi ophoog brengen en bij slechte oplaag.
Maar ook de advertentie tekst aanpassen kan heel veel schelen. Je moet geen nieuwsgierige mensen naar je site krijgen maar kopers!

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

8
Vreemd dat de betreffende jongeman van Google pertinente onwaarheden probeert te verkopen. Ik vind het praten voor eigen parochie. Adverteren in Google kan al vanaf €1 per dag. Zo simpel ligt het.

Als jij een budget hebt van €75 en dit over twee weken wilt verspreiden, dan kan dat. Als je het voor elkaar krijgt om €0,05 per klik te betalen voor goed converterend verkeer dan heeft Google je 1500 klanten bezorgd voor dat tegoed.

Een tip: reken uit hoeveel je bij AdMarkt betaald per klik naar je website. Dat fictieve CPC bedrag kun je als vuistregel gebruiken en als eerste CPC bod instellen in AdWords. Daarna ligt het helemaal aan jou hoe je campagnes presteren.
Met Impactful.nl ben ik beschikbaar voor freelance online marketing opdrachten. Lees mijn blog over Enhanced Ecommerce.

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

9
Dat je met een klein budget niets bereikt en dat de resultaten pas na een aantal maanden beginnen te werken is echt onzin. Ik heb zelf de afgelopen 3 maanden nooit meer betaald dan 5 euro per dag en ik heb nu bijna elke dag wel een conversie vanuit AdWords (tot soms wel 4 op een dag)..

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

11
Ergens heeft de medewerker van Google wel gelijk. Als je maar een paar euro per dag uitgeeft, geven de statistieken pas na zeer lange tijd een goed beeld van de wel of niet werkende zoekwoorden en advertenties. In de tussentijd valt er geen pijl op te trekken. De conversies die je dan haalt kunnen toevalstreffers zijn, en daardoor een totaal vertekend beeld geven.

Je kan met een laag bedrag natuurlijk ook wel wat conversie halen, maar voor een representatief beeld van de resultaten is nu eenmaal wat meer verkeer, en dus een hoger budget nodig. Adwords is in het begin vrij duur omdat je veel moet testen. Naarmate je langer bezig bent, en statistieken hebt opgebouwd, kan je gaan finetunen om het optimale uit je budget te halen.

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

12
Waw wat een super reactie's! Dankjulliewel allemaal! Heel bruikbaar!

@Ilonajoy: Hij bedoelde dat het voor Google zelf niet rendabel is. Hij deed het overkomen alsof zij enorm veel werk hebben aan het bijschaven van de campagne in de eerste maand. Volgens de medewerker gaan ze pas na 3 maanden (lees: na minstens 4500 euro) geld verdienen. Dat lijkt me wat overdreven.

In mijn branche is de concurrentie helemaal niet zo spannend. Overal is concurrentie, maar het is niet extreem. De medewerker van Google heeft de traffic op belangrijke zoekwoorden nagekeken en zei dat het allemaal wel meeviel.

@PaulG: Hele bruikbare tips, bedankt! Ik ben best bereid om er wat aan uit te geven, maar er is een groot verschil tussen "wat" en het netto salaris van een HBO-er. ;-)
Ik kan de statistieken goed monitoren, dus het lijkt me een goed idee om met een lage CPC te beginnen en vervolgens te bekijken wat dit doet met het aantal bezoekers/bestellingen.

@AdriaanBoot: Dat ben ik helemaal met je eens. Dat gevoel had ik ook een beetje, hoewel hij hard zijn best deed om niet zo over te komen. De Admarkt tip is heel bruikbaar! Hier ga ik mee aan de slag!

@DJdeRidder: Dat dacht ik dus ook ja. In mijn ogen is iedere bezoeker van mijn website die binnenkomt nadat hij/zij op bepaalde treffende woorden heeft gezocht een potentiele klant. Uiteraard zal het aantal potentiele klanten toenemen bij een hoog budget, maar dat neemt niet weg dat er ook resultaat te halen is met een lager budget.

@Zazuco: Ze zullen hoe dan ook wel worden afgerekend op verkopen ja, dat kan bijna niet anders.. :-)

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

13
Ik ben zelf ook vorig jaar begonnen met Google Adwords.
Ook ik heb een medewerker aan de telefoon gehad die mij rustig alles uitlegde. Prima!
Hij gaf me aan om te beginnen met een dagbudget van € 50,-
Ik gaf aan dat dit voor mij teveel was, aangezien ik net begonnen was, en er de investering niet voor had.

Hierna hebben we het dagbudget naar € 20,- gezet.
Hij heeft zelfs voor mij de advertenties gemaakt.
Ik heb deze campagne na twee weken stopgezet aangezien ik in deze twee weken maar één bestelling vanuit adwords heb gekregen. De andere bestellingen waren vanuit organisch zoekverkeer etc.

Nu ben ik sinds twee maanden weer begonnen. Nu heb ik wel zelf de campagne gemaakt met een dagbudget van € 10,-
Nu krijg ik wel veel bestellingen vanuit adwords. Ook al heb ik een campagne gemaakt met vrij algemene zoekwoorden. Dus voor mij werkt dit wel.

Wat ik uit dit verhaal dus wil aangeven is dat jij zelf moet kiezen wat voor budget jij wilt gebruiken voor Adwords, ook al zegt Google ander.
En ook zou ik zelf een campagne creëren, of nog beter laten maken door een bedrijf die hierin bekwaam zijn.

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

14
Maverickje schreef:Ik ben zelf ook vorig jaar begonnen met Google Adwords.
Ook ik heb een medewerker aan de telefoon gehad die mij rustig alles uitlegde. Prima!
Hij gaf me aan om te beginnen met een dagbudget van € 50,-
Ik gaf aan dat dit voor mij teveel was, aangezien ik net begonnen was, en er de investering niet voor had.

Hierna hebben we het dagbudget naar € 20,- gezet.
Hij heeft zelfs voor mij de advertenties gemaakt.
Ik heb deze campagne na twee weken stopgezet aangezien ik in deze twee weken maar één bestelling vanuit adwords heb gekregen. De andere bestellingen waren vanuit organisch zoekverkeer etc.

Nu ben ik sinds twee maanden weer begonnen. Nu heb ik wel zelf de campagne gemaakt met een dagbudget van € 10,-
Nu krijg ik wel veel bestellingen vanuit adwords. Ook al heb ik een campagne gemaakt met vrij algemene zoekwoorden. Dus voor mij werkt dit wel.

Wat ik uit dit verhaal dus wil aangeven is dat jij zelf moet kiezen wat voor budget jij wilt gebruiken voor Adwords, ook al zegt Google ander.
En ook zou ik zelf een campagne creëren, of nog beter laten maken door een bedrijf die hierin bekwaam zijn.
Dit is inderdaad heel herkenbaar, wij hebben een maand geleden ook de 25 euro + 75 gratis geprobeerd, leverde veel bezoekers op maar geen/weinig kopers, omdat wij ook niet gelijk honderden euros wilde uitgeven zijn we begonnen met een cpc van tussen de 5 en 10 cent, maar omdat er geen directe verkopen uit kwamen heb ik niet goed kunnen zien wat nu goede woorden zijn, daarom twijfelen wij nog om het opnieuw te gaan proberen.
Ik zou ook niet blind uitgaan van de beste man/vrouw van google, zij adviseerde mij om de cpc automatisch te laten bepalen, maar je bent daardoor alleen maar aan het concurreren met collega webshops waardoor je samen de prijs flink omhoog haalt.
http://www.bikon.nl

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

15
Bikon schreef:zij adviseerde mij om de cpc automatisch te laten bepalen
Dit vind ik helemaal een absurd advies van Google. Dan kun je nog veel beter de conversion optimizer van AdWords zijn werk laten doen. Ik heb hier zelf geen ervaring mee maar er verschijnen de laatste tijd steeds meer goede cases hierover.
Met Impactful.nl ben ik beschikbaar voor freelance online marketing opdrachten. Lees mijn blog over Enhanced Ecommerce.

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

16
Ik kreeg inderdaad ook het advies van Google om de CPC automatisch te laten bepalen.. Wanneer iedereen dat zou doen dan loopt de prijs wel erg snel op natuurlijk. ;-)

Mijn conclusie is dat ik me zelf verder ga verdiepen in de materie (weet er wel al tamelijk wat van), en vervolgens zelf aan de slag ga met de bon die ik heb gekregen. Vervolgens bekijk ik even wat dit gaat opleveren, ik wil er ook gerust zelf geld insteken. Zelf zit ik te denken aan een budget van ongeveer 10 euro per dag.

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

18
kemmiemilan schreef:Mijn advies is gewoon klein beginnen en experimenteren met clicks, zoekwoorden, budget etc.
Het is echter heel belangrijk om de type zoekwoorden in de gaten te houden. Vooral breed vs exact. Brede zoekwoorden zijn relatief veel duurder, maar kunnen in het begin wel erg handig zijn.
Zoek maar eens op google op brede vs exacte zoekwoorden.
Klopt, brede zoekwoorden kunnen zeker in het begin erg handig zijn. Mocht breed toch te breed blijken dan is het ook een best practice om te starten met de Broad match modifier. Met BMM krijg je en een vrij groot bereik en genoeg controle over de zoekopdrachten waar je vertoond wordt. Erg handig om mee te starten en vervolgens je zoekwoorden uit te breiden.
Met Impactful.nl ben ik beschikbaar voor freelance online marketing opdrachten. Lees mijn blog over Enhanced Ecommerce.

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

19
De kosten die je aan adwords uitgeeft hangen helemaal af van de instellingen. Verkeerd ingesteld is Adwords een mooie manier om snel van je geld af te komen. Een goede adwords campagne vereist tijd en periodieke bijsturing. Hopelijk is het toegestaan om een eigen post te delen, op http://www.webshopadvies.nl/de-basis-va ... e-adwords/ heb ik kort geleden de basis van adwords uitgelegd. Het is dus zaak om zo relevant mogelijke advertenties te schrijven op de goede keywords. Vervolgens kun je zelf uitrekenen of het uit kan. Daarbij is 80 euro per dag natuurlijk niet nodig, maar mocht die 80 euro per dag 200 euro winst per dag opleveren, dan maakt het natuurlijk niet uit ;).

Bottom-line, begin rustig en kijk wat wel en wat niet werkt. Ga niet mee met de CPC die gewoonweg niet uit kunnen en blijf meten.
WebwinkelKeur - Webshop Keurmerk + Klantbeoordelingen: Modern keurmerk, ouderwets vertrouwen. Vanaf €8,95 p/m

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

20
Ik heb hier uit dit topic al wat bruikbare info gehaald. Ik heb wat verschillende advertenties gemaakt via google adwords: hele brede vs hele exacte met allerlei verschillende zoekwoorden om te kijken wat het beste is.
Bij de meeste zoekwoorden krijg ik met een bod van 10 cent de status 'geschikt'.
Maar nu zie ik dat google mijn advertenties amper vertoont - waar ik vroeger (mijn vorige shop heb ik ook een keer adwords geprobeerd) wel een paar 1000 keer per dag werd getoond, is dat nu amper een paar 100. Waarop baseert google zich om mijn advertentie te vertonen?
Ik zou denken: hoe vaker je mijn advertentie toont, hoe meer kans dat er iemand op zal klikken....
http://www.rascalandchic.be - de eco dierenwinkel voor boefjes én snoesjes

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

21
Ann-sophie schreef:Ik zou denken: hoe vaker je mijn advertentie toont, hoe meer kans dat er iemand op zal klikken....
Google gaat uit van de hoogste verwachtingswaarde, dus dat is gewoon statistiek. De formule klikkans x klikprijs moet in het voordeel van Google uitpakken. Een lagere prijs per klik instellen kan daarom wel, maar werkt beter naarmate er een hoger kans op doorklikken tegenover staat.
StoreCore.io

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

22
met andere woorden: als ik juist begin met google adwords en dus al mijn advertenties 0,0% CTR hebben, stel ik best geen al te lage CPC in? Want volgens de statistiek van google is er al maar 0% kans dat er iemand op zal klikken, dus zal google niet geneigd zijn mijn advertentie te tonen?
Heb ik dat juist vertaald? :D *google adwords leek*
http://www.rascalandchic.be - de eco dierenwinkel voor boefjes én snoesjes

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

23
Als de CTR 0,0% is, gaat minder dan 1 op de 1.000 kijkers op je advertentie klikken. Dat kost inderdaad niets, maar levert ook niets op. :wink:

Ik zou in jouw geval dus eens de advertentie en de zoekwoorden waarop je inzet onder de loep leggen: de CTR moet omhoog.
StoreCore.io

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

25
Ann-sophie schreef:0,0 % was in het begin hé, nu is het al iets beter. Maar de hoogste CTR is nog steeds maar 7%.
Pff adwords is moeilijk, kan er iemand een goed boek (over adwords uiteraard) aanraden? Want al mijn vragen hier zetten zou ons wel erg ver leiden vrees ik :D

gelijk heb je :) vind ik ook moeilijk
Bent u Benieuwd naar ons of de nieuwste collectie volg ons op FB @jhnewtrend
tassen, portemonnees,horloges en parfum http://www.jhnewtrend.nl/

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

26
Ann-sophie schreef:0,0 % was in het begin hé, nu is het al iets beter. Maar de hoogste CTR is nog steeds maar 7%.
Pff adwords is moeilijk, kan er iemand een goed boek (over adwords uiteraard) aanraden? Want al mijn vragen hier zetten zou ons wel erg ver leiden vrees ik :D
Brad Geddes heeft m.i. het beste boek geschreven over AdWords: http://www.advancedadwordsbook.com/

In Nederland verkrijgbaar bij alle grote boekhandels maar ook online bij Bol.com of managementboek.nl
Met Impactful.nl ben ik beschikbaar voor freelance online marketing opdrachten. Lees mijn blog over Enhanced Ecommerce.

Re: Graag jullie advies mbt Google Adwords

27
Ik beheer diverse campagnes voor uiteenlopende bedrijven met een heel divers budget.

Of AdWords interessant is en hoeveel je er aan uitgeeft ligt eraan of je meer eruit haalt dan dat je er in steekt. Als je met 10 euro investeren een order van 100 euro binnen krijgt waar je 20 euro winst op maakt, dan maakt het dagbudget niet meer uit. Hoe meer je erin steekt, hoe meer je eruit haalt. Ga je je budget beperken, dan beperk je ook je omzet en je winst. Tot zover het simpele gedeelte :wink:

Maar voordat je (grote) bedragen gaat uitgeven aan AdWords, is het wel van belang om inzicht te krijgen in wat je moet investeren om een order binnen te halen. Hiermee moet je voorzichtig te werk gaan. Als je niet goed weet hoe AdWords werkt, ben je zo door je budget heen (hoe groot of klein je budget ook is).

Zoals al door anderen in aangegeven: niet direct te hoog bieden. Niet de zoekwoorden breed inzetten (eerst misschien exact en woordgroep testen). En vooral zorgen dat de pagina's waar je advertenties naar toe wijzen, voldoen aan de verwachtingen van de bezoeker. Moet men gaan zoeken naar het product, heb je problemen met levering op is er iets mis rondom het afrekenen, dan haken mensen af..... zonde van de kliks waar je voor betaald.

En verder vooral je campagnes goed opdelen zodat je met zoekwoorden, budgetten, biedingen en advertenties kunt testen. Door je campagnes goed in te delen kun je je voordeel doen bij het behalen van een hoge CTR. Want, hoe hoger de CTR (en de kwaliteit van je landingspagina), hoe lager de klikprijs voor een betere positie! Dit kan je veel geld schelen.
ToverTeam Internet Marketing http://www.toverteam.nl