Privacy (op internet)

1
Na het openen van een topic rondom het Google keurmerk kwam er een hele discussie los rondom privacy. Nu wilde ik die hier graag voortzetten.

Tegenwoordig gebruiken we allemaal zaken als:
- De AH bonuskaart
- Facebook
- Google zoeken + Analytics etc.
- Grootschalig afluisteren door overheden
- OV chipkaart
- Whatsapp
- Mobiele telefoon in het algemeen

Door steeds betere datatechnieken en koppeling van databases is het voor bedrijven en overheden mogelijk om ons leven tot detail in kaart te brengen. Ik zie dit als een groot gevaar.

Toegang tot zulke gegevens geeft erg veel macht. Niets te verbergen? Je hebt vast wel eens Gegoogled naar ziekteverschijnselen, filmpjes bekeken die je niet op je Facebook profiel plaatst of een politieke mening gedeeld. De vraag is of deze gegevens in de toekomst niet tegen je gebruikt worden.

Niet alleen nu is alles wat je doet beschikbaar. Ook over 20 jaar zullen deze gegevens nog beschikbaar zijn. Deel je vandaag dat je voor zwarte piet bent? Wellicht is de mening over 20 jaar zover gedraaid dat je door je opmerking van vandaag als racist te boek zult staan.

Nu hoor ik voor het argument "ben je er tegen, dan gebruik je het toch niet". Dit vind ik wat te kort door de bocht... Dit is voor mij hetzelfde als mensen die de verkeersveiligheid in twijfel trekken te zeggen dat ze maar niet meer met de auto moeten gaan...

Wat vind jij? Gaan we te ver met de dataverzameling? En valt er wat tegen te doen? Of valt het allemaal wel mee?
WebwinkelKeur - Webshop Keurmerk + Klantbeoordelingen: Modern keurmerk, ouderwets vertrouwen. Vanaf €8,95 p/m

Re: Privacy (op internet)

2
De overheid weet meer over jou dan jijzelf.

Ik kan me nog herinneren. 20 (!!!) jaar geleden. Tante ging solliciteren en in het sollicitatie gesprek kwam opeens naar boven waarom ze op een bepaalde partij gestemd had. En dat 20 jaar geleden! Toen ging alles nog op papier.

Je hebt geen enkele privacy. 0.0

Ik probeer wel redelijk anoniem te blijven op het internet. Neem (buiten dit forum. Is toch gelinkt naar mijn webwinkel) altijd aliassen aan. Heb geen facebook, linkedin of prive twitter. Betaal ook veel contant niet altijd mobieltje bij me maar ik maak me geen illusies. De overheid, ook de amerikaanse, weet ALLES over mij.

Je ontkomt er niet aan. Ik ben ingelogd op google adwords dus google weet alles van mij. Heb ook Android mobiel dus google weet exact waar mijn mobiel zich bevind op straatniveau elk moment van de dag.

Camera's met gezichts herkenning weten ook waar ik loop, betaal met pin de overheid (en de AH) weten wat ik eet tot op het pakje kauwgom toe. Ik rook niet dat weten ze en ik twijfel er niet aan dat mijn zorgverzekeraar deze kennis ook heeft.

Ja het is heel erg kwalijk. Deze kennis zal niet ten goede gebruikt worden. Al wordt het nu ontwikkeld onder het mom dat het goed is (bv het zogenaanaamde terrorisme bestrijden) of 'getarget adverteren' Het is het wachten totdat de nieuwe Hitler opstaat. Handig dan hoeven de 'foute' mensen geen david ster meer. Je weet precies wie allemaal fout zijn en je weet precies waar iedereen is. Komt nog wel. Rasisme en haat is weer op niveau van net voor de 2e wereldoorlog. 1 bommetje en heel de wereld over de zeik.

Handig natuurlijk dat je volledige leven al in de database staat. En die van je ouders/nazaten

Je wordt nu al van de weg geplukt als je nog een schuld aan de staat hebt. De stap naar van de weg geplukt worden als je een foute mening hebt is een kwestie van tijd. De onderdrukking van de staat tegen het volk zal alleen maar erger worden. We hebben nu het geluk in Nederland te wonen maar kijk eens hoeveel landen in de wereld gebukt gaan onder een dicatuur. Waar zijn wij over 25 jaar? Mogen we dan nog stemmen? Of zijn we in oorlog? En over 50 jaar? Misschien in de achter-kleinzoon van Hitler wel onze fuhrer. Even een querie doen over wie er allemaal onaardige dingen gezegt heeft in het verleden.

Het grondwerk is gelegd. Maar terugdraaien kan niet meer. Ik hoop alleen maar dat het allemaal losbarst na mijn tijd hier.

Maar los van toekomst visies. Neem b.v. de zorgverzekeraars. Die willen graag premies verhogen aan b.v. rokers of mensen met grote kans op erfelijke ziektes. Nu komt het er niet door. Teveel tegenstand. Maar zoals met alles komt het iedere paar jaar weer op tafel totdat er voldoende draagkracht is. Uiteraard ieder jaar met cijfers komen wat de rokende medemens allemaal wel niet kost en hoeveel goedkoper het zou kunnen zonder die nare mensen. Uiteindelijk wordt het er wel doorgedrukt. Niet om het goedkoper te maken voor niet-rokers natuurlijk. Om het duurder te maken voor rokers. ff gegevens opvragen over je koopgedrag. Koop je wel eens sigaretten krijg je automatisch een factuurtje

Mensen zijn zelf natuurlijk ook dom om masaal je vakantiefoto's op Facebook te plaatsen. Kortingskaartje kopen bij de AH, OV-Chipkaart (ook een voorbeeld. Mensen die met een anonieme kaart opeens opgeroepen werden op hun huisadres om te vragen of ze getuigen waren geweest bij een misdaad omdat het OV precies wist wie zich allemaal in de buurt bevonden. Hoe anoniem) alles wordt verhangeld en verkocht. Je kan er zelf eigenlijk niks tegen doen. Of je moet op hei willen leven (uiteraard is das verboten. Zomaar on het bos een hutje bouwen. Heb je wel een jachtvergunning/visvergunning/bloemenpluk vergunning)

Ach. We hebben al zoveer verschillende civilisaties gehad als mensheid. Ook deze zal vallen in oorlog en ziektes. Trekken we de berenvelletjes weer aan (als er nog beren leven) beginnen we gewoon weer overnieuw. Binnen no time zitten de zeeen weer vol met vis en de bossen onder de hertjes en konijnen.

Het is niet meer los te zien van onze maatschappij. Alles gaat over het internet. Alles. Surfen, belastingdienst, betalingen, verzekeringsgegevens, pingedrag, belgedrag, stemgedrag alles. Alles wordt opgelagen hele bedrijven bestaan aan het verdienmodel. Als dit klapt klapt ook onze samenleving. Zonder internet kunnen we niets meer.
De leukste dierenbeeldjes bij [url=http://www.hetvaraantje.nl]Webwinkel het Varaantje[/url]

Re: Privacy (op internet)

3
@Het Varaantje
Ben het helemaal met je eens. Denk dat veel mensen de gevaren niet zien. Over 10 jaar zal je zoekgedrag onderdeel zijn van de vraag of je voor een verzekering in aanmerking komt. Zoek je teveel op ziektes? Bestel je teveel ongezonde producten? Dan gaat je premie omhoog...

Het echte gevaar zit het echter politiek. Er komt zoveel macht kijken bij dergelijke big data, dat de mensen die toegang hiertoe hebben hier gebruik van kunnen maken. Ook zonder dictatuur op papier kan de macht in de praktijk ergens anders komen te liggen.

Maar ook terug naar de praktische zaken:
Jij vindt de zebra update dat ten goede komt voor heel veel webshops slecht, waarbij (hoe meer je verbetert en klantvriendelijkheid voorop stelt, hoe beter) trusted shops misschien hier ook komt.
De zebra update op zich is goed, maar het verplicht webwinkels wel data te delen met Google. Doe je dit niet, dan zul je op den duur uit de resultaten verdwijnen.
Maar goed, blijkbaar is het wel zo dat het model 'gratis internet door verkoop privacy' nog steeds acceptabel wordt gevonden.. of men heeft er niet over nagedacht hoe zoiets gratis kan worden aangeboden.
Helaas zijn er ook geen alternatieven. Ik wel best betalen voor Google, Analytics, Facebook wanneer in ruil daarvoor ik mijn privacy niet op hoef te geven. Dan wordt het een keuze. Nu is het iets wat ongemerkt en zonder discussie gebeurt. Zolang het niet mis gaat zullen we niet zeuren, gaat het mis, dan zijn we te laat...
Dat is inderdaad precies het punt. In ruil voor #gratis Google Analytics geef je niet je eigen persoonsgegevens prijs, maar die van je bezoekers. Daarom ook is de discussie over een keurmerk van Google lood om oud ijzer: als je toch al data deelt met Google, kunnen die orderdata er ook wel bij.
Je hebt deels gelijk, maar misschien moeten we geen stap vooruit, maar een stap terug nemen. Wellicht moeten we maar niet allemaal meer Analytics gaan gebruiken en zijn we al een stap te ver (inclusief mijzelf). Ik ben de mogelijkheid aan het bekijken om middels de Google API data te anonimiseren, je kunt namelijk Analytics als server-side uitvoeren. Of dat praktisch haalbaar is, weet ik nog niet.
WebwinkelKeur - Webshop Keurmerk + Klantbeoordelingen: Modern keurmerk, ouderwets vertrouwen. Vanaf €8,95 p/m

Re: Privacy (op internet)

4
Laten we het, in de geest van dit webwinkelforum, in de eerste plaats eens bekijken als webwinkeliers. Wat je zelf, als particulier, doet of laat op internet, moet je zelf weten. De meesten van ons zijn ervaren internetgebruikers die wel weten hoe je écht veilig kunt internetten, mocht je dat willen.

Maar als webwinkeliers dan? Terwijl we misschien denken dat de grote strijd nu of binnenkort wordt gestreden in m-commerce, wordt er in stilte een tweede vuile oorlog gestreden met een ander wapen: big data!

Kun jij bijvoorbeeld je klanten elke maand een e-mail sturen met speciaal voor hen geselecteerde artikelen? Weet je al wat je volgend seizoen gaat inkopen op basis van de klantprofielen van afgelopen jaar? Heb je überhaupt wel enig inzicht in klantprofielen, of beperkt dat zich tot algemeenheden zoals "30% gebruikt een tablet"?

Van Google Analytics ben ik nooit gecharmeerd geweest. Je haalt er namelijk niet uit wat je uit eigen statistieken wel kunt halen. Daar komt nog bij dat je vrijwillig al je bezoekersgegevens weggeeft aan een partij die daarmee meer doet: Google. Je krijgt, schat ik, nog niet de helft terug van de data die je weggeeft. Vervolgens ga je dezelfde partij ook nog betalen om te mogen adverteren, terwijl de statistieken, ook die van jou, worden gebruikt om de omzet op advertenties te maximaliseren.

Volgens mij is dit economisch model beperkt houdbaar. De rek is eruit, de koek is op. Sommige marketingspecialisten gaan er ook van uit dat adverteren zijn beste tijd heeft gehad. Van een aanbod- en push-economie gaan we naar een socialere vraag- en pull-economie. En daar zit Google met de handen in het haar, want Google+ wil maar niet van de grond komen en de enige serieuze bron van omzet zijn advertenties.

Hoe je onder al dat geweld staande blijft? Gewoon zelf big data verzamelen. Maar dan wel netjes in geanonimiseerde vorm. En niet via een derde die de data vrijwillig afstaat aan een veiligheidsdiensten. En al helemaal niet aan een derde die je vervolgens een oor aannaait omdat je bij dezelfde partij advertenties inkoopt.
Advertentie

Met Shopify maak je zelf je eigen webwinkel dankzij meer dan honderd thema’s en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties. Meer info op Shopify.com.

Re: Privacy (op internet)

5
@Ward
Maar hoe zie je dat voor je? Big data heet niet voor niet BIG. Dit omdat partijen als Google en Facebook de capaciteit hebben om veel over je te weten. Als webwinkel lijkt me dit erg moeilijk, of hoe pak jij dit aan?

Ook denk ik dat adverteren wellicht zal transformeren, maar verdwijnen? Ik denk het niet. Het gaat om relaties, maar om een relatie te krijgen moet de consument je wel eerst kennen. Daar komen advertenties de hoek om kijken. Ook heeft Google voldoende aandeel in minder direct advertentie vormen als productvergelijkers, etc.

Zelf denk ik dat de oplossing ligt in het vinden van technieken die internetten weer anoniemer mogelijk maken en die STANDAARD te implementeren. De gemiddelde internetter zal dit namelijk niet zelf doen. Nu zou de gemiddelde bezoeker hier wat technieken weten als TOR, maar denk ook dat die minder veilig zijn dan we denken.
WebwinkelKeur - Webshop Keurmerk + Klantbeoordelingen: Modern keurmerk, ouderwets vertrouwen. Vanaf €8,95 p/m

Re: Privacy (op internet)

6
Ik ben niet bekend met de Zebra update van google.

Maar google begint heel, heel HEEL eng te worden. Puur en alleen om alle kennis van jou die ze hebben. Ik geloof nu ook dat je verplicht bent om in te loggen in google+ om gebruik te maken van YouTube. Uiteraard heb je een YouTube account nodig maar waarom OOK google+ is mij een raadsel.

Google heeft al ermorm veel macht. Al heel simpel. Google blacklist je site. Omdat je iets gedaan hebt wat volgens hun policy niet mag (SEO truukjes oid) Einde winkel. 90% komt binnen via google. Zoveel macht in hun pinkie. En wat kan je daar nog tegen doen?

Kennis=macht. Altijd zo geweest zal altijd zo blijven. Nu wordt deze kennis voornamelijk gebruikt als verdienmodel. Maar wat als de staat alle data in handen krijgt? Of een hacker? Of een boze medewerker?

We hebben nu al dat de overheid enorm veel telefoonverkeer afluisterd. Het is ook allang bewezen dat de amerikaanse overheid ook ons telefoonverkeer afluisterd. En ons betaalverkeer ligt ook allemaal daar. Rusland en alle andere grootheden zullen wat dat betreft niet achterblijven

Uiteindelijk vervallen we allemaal aan de staat. Kom je veel op marktplaats? Oh dan verdien je vast geld hierbij een enorme boete en einde bijstanduitkering. Je bezoekt homo sites. Oh dan wordt je bij bepaalde grenzen even 'aangehouden'. Zoek je op wiet kweken? Komen we vanacht op 3:00 even bij je langs. Een boze tweet versturen? Paar nachtjes cel 'voor de veiligheid'

Dat is nu allemaal aan de orde. Wat denk je als een Hitler type (Wilders doet zijn best maar mist de intilligentie en charisma) nog eens aan de macht komt? Even een nieuwe wetje maken en hoppa alles wat nu nog afgeschermd en prive is komt op straat. Gelukkig dat Hitler niet 100 jaar later geboren was anders was de oorlog heel anders gelopen

Mensen geven uit domheid zelf het meeste prijs. Neem bijvoorbeeld amazon.com winkeltjes. Verkoopt iets lekker? Mooi gaat Amazon het zelf goedkoper aanbieden. BOL.com doet precies hetzelfde. Winkeltje bij een (betaalde) aanbieder. Je weet dat iedereen daar bij je data kan? Mensen gooien het zelf op straat.
De leukste dierenbeeldjes bij [url=http://www.hetvaraantje.nl]Webwinkel het Varaantje[/url]

Re: Privacy (op internet)

7
libertes schreef:@Ward
Maar hoe zie je dat voor je? Big data heet niet voor niet BIG. Dit omdat partijen als Google en Facebook de capaciteit hebben om veel over je te weten. Als webwinkel lijkt me dit erg moeilijk, of hoe pak jij dit aan?
Waarom is dat erg moeilijk? Amazon en bol.com doen het. En Albert Heijn doet het ook, bijvoorbeeld met de klantenkaart.

Je kunt toch gewoon elke hit op je server loggen? Dan zie je al meteen meer dan het JavaScript van Google. Vervolgens haal je de data door open-source software of voor mijn part Excel. Daaraan is niets moeilijk.

Re: Privacy (op internet)

8
Was er niet een een of ander wetje in aantocht waarin stond dat we email-adressen of adresgevens ofzo naar een paar maanden verplicht moesten verwijderen?

Alleen wij kleine mannetjes natuurlijk.

De echte macht dit in het combineren van Data. Goed ik kan denken dat iemand die veel kattenbeelden koopt waarschijnlijk een kattenfan is. Heel veel wijzer wordt ik daar niet van.

Het wordt pas interessant als ik weet dat die mevrouw iedere week 15 kilo kattenvoer koopt en vorige maand 3 inentingen heeft laten doen bij de dierenarts. en in 2005 3 katten in het asiel gekocht heeft.

Mevrouw is een kattenfan en heeft dus minimaal 3 katten.

Google kan je leven reconstrueren. Je familie, wat je koopt, waar je naar googled, op welke fora je actief bent, welke filmps je bekeken hebt op youtube, je mailverkeer bekijken, waar je allemaal geweest bent.

Alleen maar door google search, youtube, GMail en je Android mobiel.....
De leukste dierenbeeldjes bij [url=http://www.hetvaraantje.nl]Webwinkel het Varaantje[/url]

Re: Privacy (op internet)

9
Het Varaantje schreef:Ik ben niet bekend met de Zebra update van google.

Maar google begint heel, heel HEEL eng te worden. Puur en alleen om alle kennis van jou die ze hebben. Ik geloof nu ook dat je verplicht bent om in te loggen in google+ om gebruik te maken van YouTube. Uiteraard heb je een YouTube account nodig maar waarom OOK google+ is mij een raadsel.
Dan zit je er dus naast, je bent niet verplicht je Google+ te gebruiken om filmpjes op youtube te zien. Google heeft Youtube overgenomen, je kunt beide accounts koppelen, maar is NIET verplicht. En je kunt alles zien behalve bepaalde leeftijdgerelateerde filmpjes zonder een account.
Google heeft al ermorm veel macht. Al heel simpel. Google blacklist je site. Omdat je iets gedaan hebt wat volgens hun policy niet mag (SEO truukjes oid) Einde winkel. 90% komt binnen via google. Zoveel macht in hun pinkie. En wat kan je daar nog tegen doen?
Waarom is dat MACHT? Waarom mag Google geen penalty geven, omdat JIJ met je website de boel BESODEMIETERT? Zoveel sites die dat deden en deden alleen maar omdat ze bovenaan kwamen, maar ontzettend nutteloos waren.

Probleem nu? Doe je je best op een goede manier, dan lukt het soms ook nog niet altijd. Want ook nu heb je heel erg dat ongerelateerde sites weer bovenaan komen. De beste tijd van Google was tussen 2008 en 2012 en ze lopen nu vanwege de social media alleen maar te prutsen.

Er is wel een alternatief! BING.. in sommige opzichten een stuk beter (vooral qua overzicht met plaatjes/filmpjes).

Re: Privacy (op internet)

10
Blijft in mijn opinie wel een feit dat het 'eng ' is dat een bedrijf als Google bij machte is om je toko op zwart te zetten.

Wat als hun een fout maken? Zal best wel weer gecorrigeerd kunnen worden maar reken dr'op dat je aan het kortste eind zit.

Zou jij het accepteren dat je buurman via zijn meterkast kan bepalen of jij elektriciteit krijgt?

Niet dat we veel kunnen doen aan deze vreemde machtspositie ben ik nu bang van.
Videosysteem voor webwinkeliers om seriematig en betaalbaar video te produceren

Re: Privacy (op internet)

11
Dat de buurman aan de elektriciteit zit vind ik een slecht voorbeeld.
Kijk eens naar artiesten die hun brood verdienen met zingen.
Wat als het radiostation stopt met zijn muziek draaien? Gewoon omdat zijn hoofd de dj niet aanstaat?
De krant die altijd de showbiz volgt maar nooit die ene persoon die ook wel eens in het nieuws wil.
Doodgezwegen worden!

En het voorbeeld dat google je uit de resultaten haalt omdat je bijv met seo dingen doet die ze niet willen, ja, doe dat dan ook niet. Als je met valsspelen bovenin wil komen moet je niet gek opkijken als je een keer gesnapt wordt.
Je kan er altijd weer bovenop komen met uitleg en verbeteringen.
Maar maak nu maar een site voor bezoekers, dan komt het met google (en alle andere zoekmachines) ook wel goed.

Re: Privacy (op internet)

12
PaulG schreef: En het voorbeeld dat google je uit de resultaten haalt omdat je bijv met seo dingen doet die ze niet willen, ja, doe dat dan ook niet. Als je met valsspelen bovenin wil komen moet je niet gek opkijken als je een keer gesnapt wordt.
Inderdaad! En dat wordt de afgelopen jaren goed afgestraft en dat vind ik niet erg. Mensen die het op een eerlijke manier doen horen de kans te krijgen, niet de mensen die vals spelen.

Re: Privacy (op internet)

13
@Ward
Waarom is dat erg moeilijk? Amazon en bol.com doen het. En Albert Heijn doet het ook, bijvoorbeeld met de klantenkaart.
Wanneer je het alleen voor je eigen site noemt, dan is het geen BIG DATA, hoogstens DATA ;). De kracht zit hem in het combineren van gegevens. Dergelijke software kan in enorme hoeveelheden data verbanden vinden. Verbanden die vaak juist zijn, maar soms ook niet. Met het loggen van bezoekers kun je inderdaad belangrijke informatie halen, maar de kracht van grote bedrijven gaan verder...

Deze weten welk type klant je bent (ga je voor prijs of voor kwaliteit?). Ze weten welke producten je zoekt en welke je de volgende maand gaat zoeken (twee jaar geleden heb je een telefoon gekocht, die is toe aan vervanging). Ze weten je interesses en de interesses van je vriendengroep. Door juist die combinatie van gegevens kunnen ze enorm veel optimaliseren.

Dus inderdaad, veel webwinkels kunnen meer met hun bezoekersdata, maar dat maakt het nog geen BIG DATA. Juist in dat laatste zit de kracht EN HET GEVAAR!.
Dat de buurman aan de elektriciteit zit vind ik een slecht voorbeeld.
Kijk eens naar artiesten die hun brood verdienen met zingen.
Wat als het radiostation stopt met zijn muziek draaien? Gewoon omdat zijn hoofd de dj niet aanstaat? De krant die altijd de showbiz volgt maar nooit die ene persoon die ook wel eens in het nieuws wil.Doodgezwegen worden!
@Paul - Het grote verschil is dat er meerdere radiostations zijn, meerdere kranten, etc. Die verscheidenheid zorgt juist voor een diverser en eerlijk beeld. Op internetgebied is Google echter de alleenheerser. Nu gaan we er vanuit dat Google het goed met ons voor heeft, maar is die aanname altijd correct?

@Zyra
Mee eens! Helaas blijft het een algoritme en worden ook eerlijke partijen soms onterecht gestraft. Dat betekend voor veel internet partijen het einde van hun bedrijf, zonder dat men er maar iets aan kan doen.
WebwinkelKeur - Webshop Keurmerk + Klantbeoordelingen: Modern keurmerk, ouderwets vertrouwen. Vanaf €8,95 p/m

Re: Privacy (op internet)

14
libertes schreef:@Ward
Waarom is dat erg moeilijk? Amazon en bol.com doen het. En Albert Heijn doet het ook, bijvoorbeeld met de klantenkaart.
Wanneer je het alleen voor je eigen site noemt, dan is het geen BIG DATA, hoogstens DATA ;). De kracht zit hem in het combineren van gegevens. Dergelijke software kan in enorme hoeveelheden data verbanden vinden. Verbanden die vaak juist zijn, maar soms ook niet. Met het loggen van bezoekers kun je inderdaad belangrijke informatie halen, maar de kracht van grote bedrijven gaan verder...

Deze weten welk type klant je bent (ga je voor prijs of voor kwaliteit?). Ze weten welke producten je zoekt en welke je de volgende maand gaat zoeken (twee jaar geleden heb je een telefoon gekocht, die is toe aan vervanging). Ze weten je interesses en de interesses van je vriendengroep. Door juist die combinatie van gegevens kunnen ze enorm veel optimaliseren.

Dus inderdaad, veel webwinkels kunnen meer met hun bezoekersdata, maar dat maakt het nog geen BIG DATA. Juist in dat laatste zit de kracht EN HET GEVAAR!.
Dat de buurman aan de elektriciteit zit vind ik een slecht voorbeeld.
Kijk eens naar artiesten die hun brood verdienen met zingen.
Wat als het radiostation stopt met zijn muziek draaien? Gewoon omdat zijn hoofd de dj niet aanstaat? De krant die altijd de showbiz volgt maar nooit die ene persoon die ook wel eens in het nieuws wil.Doodgezwegen worden!
@Paul - Het grote verschil is dat er meerdere radiostations zijn, meerdere kranten, etc. Die verscheidenheid zorgt juist voor een diverser en eerlijk beeld. Op internetgebied is Google echter de alleenheerser. Nu gaan we er vanuit dat Google het goed met ons voor heeft, maar is die aanname altijd correct?

@Zyra
Mee eens! Helaas blijft het een algoritme en worden ook eerlijke partijen soms onterecht gestraft. Dat betekend voor veel internet partijen het einde van hun bedrijf, zonder dat men er maar iets aan kan doen.
Klopt, heb ik persoonlijk ondervonden met de afgelopen twee stomme updates van Google. Dus waarschijnlijk of niet genoeg gepraat over het merk of niet genoeg geld erin gepompt. Ik ken helaas ook een webshop dat blogposts aan verhalen vertelt en daardoor bovenaan is gekomen. Sorry, maar ieder product een giga loading aan verhaal? Dat schijnt Google dus lekker te vinden, maar ik persoonlijk als bezoeker vind het slaapverwekkend.

Als ik een product zie dan wil ik gewoon over het product een verhaalTJE en niet incl. over het merk waar de naam vaak in voorkomt.

Re: Privacy (op internet)

16
Het grote verschil is dat er meerdere radiostations zijn, meerdere kranten, etc. Die verscheidenheid zorgt juist voor een diverser en eerlijk beeld. Op internetgebied is Google echter de alleenheerser. Nu gaan we er vanuit dat Google het goed met ons voor heeft, maar is die aanname altijd correct?
Google is geen alleenheerser want er zijn meer zoekmachines. Alleen worden die minder gebruikt.
Als je van Google af wil moet je nu in ieder geval zelf Bing gebruiken, doe je dat niet waar praat je dan over?
Net als mensen die het jammer vinden dat de kleine buurtsupers er niet meer zijn, maar ze wel zelf altijd bij de grote supermarkt hun gros aan inkopen deden.

Re: Privacy (op internet)

17
@PaulG
Ik snap je punt, dit is ook veel gehoord. Maar Google Search is gewoon een goede zoekmachine. Het enige wat ik slecht vind is welke gegevens van je verzamelen. Dan kun je zeggen, dan gebruik je Google toch niet meer? Maar ik wil graag Google gebruiken, met de kritiek om wat aan de privacy problemen te doen. Ik weet dat dit niet op korte termijn zal gebeuren, maar elk bedrijf zou toch juist deze feedback ter harte moeten nemen? Ik wil best betalen om gebruik te maken van diensten als Facebook en Google wanneer ze me daarna de garantie geven dat mijn gegevens niet op straat liggen. Dat anderen voor gratis kiezen met inruil voor privacy, dat is dan hun keuze. Zie het niet snel gebeuren, maar het kan wel!

Kortom, als ik met mijn auto naar de garage ga en aangeef dat de wachttijd redelijk lang is, dan hoop ik dat ze wat doen met mijn feedback en niet zeggen, ja dan ga je toch naar de concurrent! Inhoudelijke kritiek moet dus mogelijk zijn, wanneer je ergens gebruik van maakt hoef je niet direct alle nadelen voor lief te nemen...
WebwinkelKeur - Webshop Keurmerk + Klantbeoordelingen: Modern keurmerk, ouderwets vertrouwen. Vanaf €8,95 p/m

Re: Privacy (op internet)

18
Wat is privacy en waar wordt deze geschonden?
Weten ze echt wie je bent?
Hoe weten ze dat ik achter de computer zit of mijn vrouw? Of de buurvrouw die even wat komt opzoeken?
Veel ophef gelezen over een mailprogramma dat relevante reclame naast de e-mail zette omdat "de mail gelezen werd" en er dus juiste reclame geplaatst kon worden. De kreet die je dan hoort "e-mail lezen is not done daar moeten ze afblijven."
Maar dan hebben ze wel een viruschecker op de computer staan die ook de e-mail leest omdat hij anders niet weet of er een virus in zit!
Beide zijn gewoon een programma dat op basis van inhoud iets doet. Waarom mag de ene wel en de andere niet? Omdat ze bij de eerste denken aan privacy en bij de tweede aan veiligheid.

(Even voor de goede orde, je moet geen google+ account nemen en al je gegevens invullen en altijd ingelogd blijven bij alles wat je doet. En dat geld ook voor bijv Facebook.
Altijd uitloggen!)

Re: Privacy (op internet)

19
@PaulG, misschien oud nieuws, maar uitloggen op Facebook is niet voldoende:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nie ... ggen.dhtml

Voor de rest blijft het niet beperkt tot je computer. De systemen gaan zelf cross platform zodat je kunt weten dat iemand die jouw website op zijn mobiel heeft gezien en vervolgens op zijn PC besteld ook doorgemeten wordt. Plaats je een foto op Instagram, dan weet ik direct waar je bent, etc.

Tevens zijn er diverse technieken om te achterhalen wie er achter de computer zit. Naast Facebook profiel, Email, etc. gaan de technieken verder. Denk aan surfgedrag, etc. waarmee in kaart gebracht kan worden wie er achter de computer zit. Deze technieken zullen alleen maar beter worden.
WebwinkelKeur - Webshop Keurmerk + Klantbeoordelingen: Modern keurmerk, ouderwets vertrouwen. Vanaf €8,95 p/m

Re: Privacy (op internet)

20
libertes schreef:@PaulG
Ik snap je punt, dit is ook veel gehoord. Maar Google Search is gewoon een goede zoekmachine. Het enige wat ik slecht vind is welke gegevens van je verzamelen. Dan kun je zeggen, dan gebruik je Google toch niet meer? Maar ik wil graag Google gebruiken, met de kritiek om wat aan de privacy problemen te doen. Ik weet dat dit niet op korte termijn zal gebeuren, maar elk bedrijf zou toch juist deze feedback ter harte moeten nemen? Ik wil best betalen om gebruik te maken van diensten als Facebook en Google wanneer ze me daarna de garantie geven dat mijn gegevens niet op straat liggen. Dat anderen voor gratis kiezen met inruil voor privacy, dat is dan hun keuze. Zie het niet snel gebeuren, maar het kan wel!

Kortom, als ik met mijn auto naar de garage ga en aangeef dat de wachttijd redelijk lang is, dan hoop ik dat ze wat doen met mijn feedback en niet zeggen, ja dan ga je toch naar de concurrent! Inhoudelijke kritiek moet dus mogelijk zijn, wanneer je ergens gebruik van maakt hoef je niet direct alle nadelen voor lief te nemen...
Een GOEDE zoekmachine? Google heeft zijn zoekmachine verprutst! Ik ben nu meer bezig met zoeken dan dat ik vroeger hoefde te doen. En ik gebruik steekwoorden i.p.v. idiote zinnen wat veel mensen (omdat zij niet weten hoe ze normaal een zoekmachine moeten gebruiken) gebruiken. Dus i.p.v. dat ik het antwoord krijg, moet je als je met programmeren errors vind tegenwoordig ook maar die errors erin gooien, want dan kom je je antwoord wel een keer tegen met de oplossing. Vroeger kreeg ik mijn antwoord als ik de helft al invoerde, vandaag de dag niet meer (staat dan op pagina 20 of zo, omdat het niet letterlijk overkomt).

Re: Privacy (op internet)

21
libertes schreef:@PaulG, misschien oud nieuws, maar uitloggen op Facebook is niet voldoende:
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nie ... ggen.dhtml

Voor de rest blijft het niet beperkt tot je computer. De systemen gaan zelf cross platform zodat je kunt weten dat iemand die jouw website op zijn mobiel heeft gezien en vervolgens op zijn PC besteld ook doorgemeten wordt. Plaats je een foto op Instagram, dan weet ik direct waar je bent, etc.

Tevens zijn er diverse technieken om te achterhalen wie er achter de computer zit. Naast Facebook profiel, Email, etc. gaan de technieken verder. Denk aan surfgedrag, etc. waarmee in kaart gebracht kan worden wie er achter de computer zit. Deze technieken zullen alleen maar beter worden.
Ik had op een gegeven moment een klacht over mijn blog. Oh diegene heeft ordinaire datingreclame op haar site staan (Google Adsense). Dus ik zo mag ik vragen waar u dat ziet? Ja in de rechter kolom!
Maar dan weet u ook dat dat Google Adsense is en op mijn site is 0,0 over dating te vinden, ik doe niet aan datings, maar blijkbaar hebt u of uw partner daarop gezocht en is dat nu naar voren gekomen. Toen was het stil.

Ik krijg de schuld, terwijl diegene zoekt op datings. Uiteindelijk te horen gekregen waar het over ging en deze op de zwarte lijst gezet in mijn Google Adsense, maar toch er werd wel even een sneer naar mij gezet via Facebook.

Re: Privacy (op internet)

22
En ik gebruik steekwoorden i.p.v. idiote zinnen wat veel mensen
En wie zoekt er dan verkeerd? Al die mensen die het juiste antwoord krijgen of jij die naar pagina 20 moet....
Maar dan weet u ook dat dat Google Adsense
Maar dan heb jij die reclame toch op je website staan? Klopt dus precies.

Re: Privacy (op internet)

23
PaulG schreef:
En ik gebruik steekwoorden i.p.v. idiote zinnen wat veel mensen
En wie zoekt er dan verkeerd? Al die mensen die het juiste antwoord krijgen of jij die naar pagina 20 moet....
Haha, inderdaad! Ik voel mij hier gewoon persoonlijk aangesproken! :wink: Waarom is het idioot om met een zin te zoeken? De meeste antwoorden vind je op een forum (of yahooanswers/goedevraag/stackoverflow), en die worden altijd als een vraag gesteld. Bovendien zoek je dan ook naar FAQ's en veel blogs verwerken in hun titel ook een vraag!

Re: Privacy (op internet)

25
nescioo schreef:
Haha, inderdaad! Ik voel mij hier gewoon persoonlijk aangesproken! :wink: Waarom is het idioot om met een zin te zoeken? De meeste antwoorden vind je op een forum (of yahooanswers/goedevraag/stackoverflow), en die worden altijd als een vraag gesteld. Bovendien zoek je dan ook naar FAQ's en veel blogs verwerken in hun titel ook een vraag!
En nee, je stelt niet altijd een vraag en je kunt nooit letterlijk weten hoe een ander de vraag stelt. Ik heb al eens eerder gezegd dat je met Google nu veel onzin op pagina 1 hebt en de goede informatie op pagina 20. Probleem is dat die goede nu op 20 staat, omdat hij of een foute linkbuilding or whatever voor penalty heeft of zijn seo en sea niet geoptimaliseerd heeft voor vandaag de dag.

Sorry maar: hoe los ik index.php probleem met prestashop op? Zul je mij niet zien typen.
Index.php prestashop error (btw hang niet te veel waarde aan... Het is een voorbeeld wat ik stel!)

Enige wat ik soms wel eens nodig heb en dan wel veel meer leestekens gebruik is bij een SQL error. Want daar kom je ook niet meer bij een juist antwoord met een paar steekwoorden. Blijkbaar vindt Google dit lekker en moeten we daar maar massaal aan :wink:

Re: Privacy (op internet)

26
grr0x schreef:Ik heb niks te verbergen en alsnog, in Nederland zijn de wetten zeer streng. Dat zie je ook maar met die cookie meldingen overal, het slaat nergens op maar het moet er staan.
Ja iets waar ik een grote hekel aan heb, want al die grote bedrijven doen het massaal en je kunt anders niets op de site. Een leek wist niet eens wat een cookie was, nog niet, want je ramt op die knop en boeien kan het nu wel lezen. Geschiedenis/cookies wissen en voila je kunt weer aan de slag.

Re: Privacy (op internet)

27
Zyra schreef: En nee, je stelt niet altijd een vraag en je kunt nooit letterlijk weten hoe een ander de vraag stelt. Ik heb al eens eerder gezegd dat je met Google nu veel onzin op pagina 1 hebt en de goede informatie op pagina 20. Probleem is dat die goede nu op 20 staat, omdat hij of een foute linkbuilding or whatever voor penalty heeft of zijn seo en sea niet geoptimaliseerd heeft voor vandaag de dag.

Sorry maar: hoe los ik index.php probleem met prestashop op? Zul je mij niet zien typen.
Index.php prestashop error (btw hang niet te veel waarde aan... Het is een voorbeeld wat ik stel!)

Enige wat ik soms wel eens nodig heb en dan wel veel meer leestekens gebruik is bij een SQL error. Want daar kom je ook niet meer bij een juist antwoord met een paar steekwoorden. Blijkbaar vindt Google dit lekker en moeten we daar maar massaal aan :wink:
Goed, niet alles is een vraag, maar heel veel wel. Kijk bijvoorbeeld maar hoeveel onderwerpen hier als een vraag worden gesteld. Het is niet de schuld van Google dat mensen dit doen, maar gewoon hoe mensen denken. Bedrijven reageren daarop door dit soort long tail zoekwoorden in hun content te verwerken.

Voor simpele dingen maakt het niet uit of je nu ''remove line url'' of ''how do i remove the underline from a hyperlink in css" zoekt. Maar wanneer dingen complex worden kan het wel handig zijn wanneer je ze als een goede geformuleerde vraag stelt, en dan niet zoiets vaags als een ''index.php probleem'' :P

Re: Privacy (op internet)

28
nescioo schreef:
Zyra schreef: En nee, je stelt niet altijd een vraag en je kunt nooit letterlijk weten hoe een ander de vraag stelt. Ik heb al eens eerder gezegd dat je met Google nu veel onzin op pagina 1 hebt en de goede informatie op pagina 20. Probleem is dat die goede nu op 20 staat, omdat hij of een foute linkbuilding or whatever voor penalty heeft of zijn seo en sea niet geoptimaliseerd heeft voor vandaag de dag.

Sorry maar: hoe los ik index.php probleem met prestashop op? Zul je mij niet zien typen.
Index.php prestashop error (btw hang niet te veel waarde aan... Het is een voorbeeld wat ik stel!)

Enige wat ik soms wel eens nodig heb en dan wel veel meer leestekens gebruik is bij een SQL error. Want daar kom je ook niet meer bij een juist antwoord met een paar steekwoorden. Blijkbaar vindt Google dit lekker en moeten we daar maar massaal aan :wink:
Goed, niet alles is een vraag, maar heel veel wel. Kijk bijvoorbeeld maar hoeveel onderwerpen hier als een vraag worden gesteld. Het is niet de schuld van Google dat mensen dit doen, maar gewoon hoe mensen denken. Bedrijven reageren daarop door dit soort long tail zoekwoorden in hun content te verwerken.

Voor simpele dingen maakt het niet uit of je nu ''remove line url'' of ''how do i remove the underline from a hyperlink in css" zoekt. Maar wanneer dingen complex worden kan het wel handig zijn wanneer je ze als een goede geformuleerde vraag stelt, en dan niet zoiets vaags als een ''index.php probleem'' :P
Specificeren is niet een probleem, maar kan ook op een andere manier. Maar het is wat mij en mijn collega's opvalt dat als je iets wilt vinden over iets en dat maanden terug of zelfs paar jaar terug gewoon kon vinden, maar nu niet opgeslagen hebt in je favorieten dan wordt het nu gewoon lastiger om het te vinden.

Niet alle nieuwe sites of SEO betere sites hebben de juiste informatie of oplossing.

Maar het wordt niet begrepen :wink:, dat is niet erg, maar het is gewoon hoe meer je je site SEO "perfect" maakt hoe hoger je komt. En heb je in het verleden teveel bezig gehouden met linkbuilding op de voor vandaag de dag slechte manier? Terwijl je altijd goede content hebt en mensen hebt kunnen helpen? Dan heb je nu dus pech en mag je aan de slag met het verbeteren van de site.

En hoe meer je geld stopt in Adwords hoe fijner Google dat vindt en ook hoe hoger je komt.

Oh en daarmee is het verschil van Bing en Google ook mooi om te zien als je dus iets wilt zoeken.

Re: Privacy (op internet)

29
De discussie ontspoort wel weer ;). Vind de werking van Google erg interessant, maar is niet het onderwerp van deze discussie ;). Of Google nu goed of slecht werkt, feit blijft dat het overgroot deel Google gebruikt. De vraag is vooral waar de balans ligt tussen privacy en andere zaken. Of gaat gebruikersgemak en gratis diensten altijd boven privacy? Moeten we verlies van privacy op de koop toenemen of mogen we ondanks dat we de diensten gebruiken kritisch blijven?
WebwinkelKeur - Webshop Keurmerk + Klantbeoordelingen: Modern keurmerk, ouderwets vertrouwen. Vanaf €8,95 p/m