Het forum voor de webwinkel eigenaar en bezoeker van webwinkels.

lightspeed ecommerce
lightspeed ecommerce
 
Maurice
Berichten: 950
Lid geworden op: 12 juni 2011
Locatie: Heerle
Contacteer:

Een domeinnaam registreren, wat is de correcte wijze?

17 november 2012

Je webwinkel avontuur start altijd met fantaseren (laten we eerlijk zijn, we willen allemaal wel de volgende bol.com zijn in onze eigen niche branche). Dit kan voortvloeien uit een hobby en soms een opwelling die goed uitpakt. Maar 1 ding heeft iedereen die wilt starten met een webwinkel gemeen. Ze moeten een "bedrijfsnaam" hebben. En gezien je een webwinkel wilt starten 1 of meerdere domeinnamen.

Het verzinnen van een pakkende naam is tegenwoordig al niet meer zo simpel, of de domeinnaam is reeds bezet. Of lijkt teveel op een andere domeinnaam of er zijn te eenvoudig "type-in" domeinnamen te verzinnen. In dit artikel probeer ik uit te leggen waar je op kan letten als je een domeinnaam wilt gaan vast leggen. Zowel het technische aspect als een deeltje marketing en juridisch.

Laten we er even vanuit gaan dat je reeds een bedrijfsnaam hebt, en deze hebt gecontroleerd in de KVK of je niemand anders tegen de schenen schopt. Dan is nu de fase. Is mijn domeinnaam nog wel beschikbaar en welke varianten ervan.

Bij vrijwel alle hostingproviders die je online bezoekt zul je een domeinnaam kunnen controleren op de beschikbaarheid, dus ik ga er vanuit dat jullie dat wel zullen vinden en anders heb ik deze weblink voor jullie. http://lmgtfy.com/?q=domeinnaam+registreren

Goed nu komt het eerste kunstje. Kijken welke domeinnamen er allemaal tot je beschikking zullen staan. Hier moet je direct rekening houden naar mijn persoonlijke mening hoe je het zakelijk allemaal ziet. Wil je lekker lokaal werken binnen Nederland, of wil je toch ook wel wat over de grenzen snuffelen tussen potentiële klanten?

Mijn persoonlijke advies mbt welke domeinnaam extensies:

Wil je enkel Nederland: Kijk dan voor de .NL versie en een .BE versie van een domeinnaam variant.
Immers is grotendeels Belgie ook Nederlandstalig, en zouden jou aanbod best wel eens interessant kunnen vinden. Indien je dit goed inricht zul je met je webwinkel in de Belgische zoekmachines zoals Google ook beter scoren dan als je enkel een .NL domeinnaam hebt. (en die 10 euro extra +- op jaarbasis gaan het verschil niet maken in je avontuur)

Wil je Internationaal: Minimaal .NL, .BE en .COM (en optie .NET erbij)
Ben je in het bezit van deze 4 domeinnamen kom je al erg ver.

Wil je specifieke landen gaan benaderen, denk hierbij als voorbeeld Duitsland. Zorg dat je dan ook een .DE hebt.
Afijn, voldoende redenen om net wat meer domeinnamen vast te leggen dan enkel die .NL domeinnaam gewoon om je zelf "safe" te stellen in de toekomst. Zou zonde zijn als een concurrent ineens met JOUW .BE domeinnaam ervandoor gaat toch?

Nu het registratie gedeelte:
Bij het registreren van een domeinnaam moet je op een aantal punten letten welke van belang zijn voor het behoud en beheer van je domeinnaam.

Bij het kiezen van een provider kun je op de volgende zaken letten
:arrow: Bestaat de domeinnaam provider al langer als een jaar?
(Er zijn voldoende 3 maanden vliegen in het vak, die alles ook zo weer laten vallen zoals ze gekomen zijn. Met als probleem dat u niet meer bij UW domeinnamen kan. En vervolgens met lastige procedures uw eigen domeinnaam moet vrijkrijgen om te kunnen verhuizen)

:arrow: Word de domeinnaam op je eigen (bedrijfs)naam geregistreerd via de gekozen provider?
Een houder van een domeinnaam is volgens de wet en regelgeving de eigenaar, indien u een succesvolle website heeft wilt u niet de kans hebben dat iemand uw domeinnaam ineens "pikt" waar u gerechtelijk haast niets tegen kan doen. En ook al zou u er iets kunnen doen, de tijd die er voor nodig is om alles weer in orde te brengen is uw ranking, bezoekers aantallen al naar de concurrent)
Zorg ervoor dus dat de "houder en administratief' whois contact gedeelte altijd op uw eigen naam staat!


:arrow: Heeft u 24/7 DNS beheer van het domein?
Met de DNS instellingen kan een domeinnaam aangepast worden zodanig dat de domeinnaam ook weet waar uw website staat op het internet, en uw email. Indien u een storing ervaart en met spoed op vrijdag avond een wijziging moet doorvoeren om uw website weer bereikbaar te maken heeft u zeker geen trek in het feit dat u eventueel tot maandag ochtend wilt wachten tot er iemand van de helpdesk aanwezig is om u te assisteren. Kortom zorg ervoor dat u zelf DNS instellingen kan (laten) wijzigen op ieder tijdstip van de dag

:arrow: Ga niet direct op zoek naar goedkoopste domeinnaam leverancier
Ga niet besparen op 2 euro goedkoper een domeinnaam vast leggen bij provider Y of X.
Er zijn veel providers op deze markt die voor een appel en half ei een domeinnaam aanbieden maar dat zijn veel al (uitzonderingen daargelaten) de moraal ridders die zien dat ze na 6 maanden nog steeds geld bijleggen op hun business en dan een stekker trekken. Of een jaar later 5 maal de prijs rekenen van eerste jaar registratie.
Kies een provider die langer bestaat, en wees niet bang om op 4/5 domeinnamen 1/2/3 euro meer te betalen. Dit word 90% goedgemaakt door innovatieve controlpanels waar u whois en dns zelf kan beheren. Kost je uiteindelijk 15 euro meer op jaar basis maar dan weet je wel dat je domeinnamen niet ineens "offline" zijn.


:arrow: Heb je geen verstand van DNS, registreer domeinnaam dan ook waar je hosting is afgenomen.
Hostingproviders welke een storing ervaren zullen alles eraan doen om zo snel mogelijk weer online te zijn. Is het echter zodanig groot probleem of zelfs een migratie die verkeerd gaat dat je dringend van IP moet wijzigen of dns server. Dan kan het een probleem zijn als je hier zelf geen kennis van hebt hoe je dat moet wijzigen. Hostingproviders zullen hun domeinnaam klanten allemaal aanpassen voor u in een dergelijke situatie. Staat uw domeinnaam elders, kunnen ze dit niet voor u doen. Gebeurt het weer conform de wet van murphy op vrijdag avond, dan is de kans groot dat u 2/3 dagen niet online bent! Wees dus bewust van je eigen kennis voor je overal en nergens diensten gaat afnemen.

Extra Tip mbt DNS: Laat de TTL waarde van uw belangrijke webwinkel domeinnamen op zo laag mogelijk plaatsen. (laagste mogelijk is "60". Dit staat voor de tijd die een KPN, Ziggo of andere internet provider nodig heeft om eens te komen controleren of er DNS wijzigingen zijn geweest.
Standaard staat dit bij 80% van de domeinnaam providers op 24 uur! Dat houd in dat het dus 24 uur kan duren voor u een DNS wijziging ook daadwerkelijk ziet op uw computer. Door de TTL bijvoorbeeld op 60 te plaatsen (en te laten staan) kunt u gemiddeld in slechts 3/5 minuten DNS wijzigen welke in geheel Europa in dezelfde tijdspanne zal worden doorgevoerd. Kortom minimale downtime mocht u eens met spoed moeten verhuizen naar ander IP of webserver.
Laatst gewijzigd door eentje op 17 november 2012, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Sticky gemaakt, wederom zeer bedankt Maurice!
Met vriendelijke groet, Maurice
Fanatiek in Webwinkel software // Maar ook met een Airsoft winkel.
 
marloeskwast
Berichten: 1
Lid geworden op: 18 juli 2013
Contacteer:

Re: Een domeinnaam registreren, wat is de correcte wijze?

18 juli 2013

Uitstekende topic, Maurice! Het is misschien ook nog leuk om het te hebben over het kiezen van een geschikte naam. Je hoort tegenwoordig vaak dat het kiezen van de juiste domeinnaam voor SEO-doeleinden zeer belangrijk is.

Maar wil je wel een domeinnaam met termen erin? Of wil je juist een domeinnaam die gemakkelijk te onthouden is, zoals je bedrijfsnaam? Om hoog in Google te komen is het relevant om een term in je domeinnaam te gebruiken, maar indien je later successen boekt dan heb je liever een bedrijfsnaam als domeinnaam dan een lange url met termen erin.

Denk dus goed na over de toekomst wanneer je de keuze maakt voor een domeinnaam!
 
bbob
Berichten: 401
Lid geworden op: 28 mei 2014

Re: Een domeinnaam registreren, wat is de correcte wijze?

15 juli 2014

Heb je geen verstand van DNS, registreer domeinnaam dan ook waar je hosting is afgenomen.
Bij deze tip meteen de opmerking dat je dat dan ook bij een goede hoster moet doen. Zit je bij de zoveelste budget hoster die de lucht uit gaat, zal het je dagen kosten om je domein bij een ander onder te brengen. Leg een leek maar eens uit dat hij een code nodig heeft om bij de sidn je domein te verhuizen. Er zijn hier genoeg voorbeelden van.

Ik kies gewoon een goede domeinboer. Daarna alleen de nameservers van je hoster instellen en klaar.

@marloes.

een belangrijk keyword in je domein kan zeker van belang zijn voor seo. Hoe er wel rekening mee dat er veel keyoword domeinen al weg zijn.
Daarnaast wil je ook geen te lang domein hebben = moeilijk te onthouden.
Ik vermijd ook - tekens tussen worden. Liefst als 1 woord.

Neem neem een voorbeeld je verkoopt rubberboten.
rubberbotenshop.nl
rubberbotenwinkel.nl
rubberboten24.nl
enz

Verkoop je niet alleen rubber boten = specifiek keyword maar boten en aanverwante artikelen heb je met meer keywords te maken. In dat geval zou je boot of boten wel in de naam kunnen gebruiken en daarnaast je bedrijfsnaam.
jansenboten.nl

Beetje creatief zijn en jie niet helemaal blind staren op seo voor je domeinnaam. Een keyword domein zal iets helpen voor een betere ranking maar het is maar 1 onderdeel in de vele factoren.
 
Gebruikersavatar
easywebshop
Berichten: 70
Lid geworden op: 10 mei 2013

Re: Een domeinnaam registreren, wat is de correcte wijze?

16 juli 2014

Goed nu komt het eerste kunstje. Kijken welke domeinnamen er allemaal tot je beschikking zullen staan.
Het beste doe je dit nog altijd op SIDN.nl of DNS.be of een WHOIS in Linux. Sommige registrars laten eenvoudig meerdere domeinnamen checken via een web formulier, maar sturen je probeersels ook door.

Dan kan het zijn dat je domeinnaam na een paar minuten bezet is. Iemand anders had "toevallig" net hetzelfde idee.

Dan zijn er nog de typische spam mailtjes voor het kopen van een gelijkaardige domeinnaam:
Please note that yourdomain.com will soon be made available to the general public. I found your info when looking for interested parties in the domain. Usually, that means that you have a business or a domain with a very similar name.

All you need to do at this time is go here to place a bid:
Dear Partner,

In order to have your company inserted in the
global trade register of partner companies for
the 2014/2015 edition you must print, complete
and send the enclosed form before the end of
next week to the following address:
Register.be stuurt ook "facturen" voor het verlengen van de domeinnaam. Eigenlijk nemen ze die over voor een veel duurder bedrag per jaar.
Advertentie

Waarom zou je apart voor hosting betalen? Bij Lightspeed eCommerce (voorheen SEOshop) zit hosting inbegrepen en heb je vanaf €49 per maand al een webwinkel. Dit is dus inclusief hosting, gratis updates, de mogelijkheid om HTML- en CSS-bestanden aan te passen en meer dan 150 integraties waaronder internationale betaal- en verzendmethoden. Probeer Lightspeed eCommerce nu 14 dagen gratis en vrijblijvend.

 
Fiend
Berichten: 90
Lid geworden op: 15 december 2012

Re: Een domeinnaam registreren, wat is de correcte wijze?

28 januari 2015

Wil je Internationaal: Minimaal .NL, .BE en .COM (en optie .NET erbij)
Ben je in het bezit van deze 4 domeinnamen kom je al erg ver.

Wil je specifieke landen gaan benaderen, denk hierbij als voorbeeld Duitsland. Zorg dat je dan ook een .DE hebt.
Heel goed hierbij Duitsland te vermelden. Van wat ik heb begrepen lopen de Duitsers een beetje achter wat betreft internationaal shoppen. Ik las ooit eens een onderzoek dat Duitsers dus echt .DE prefereren en dus ook een Duitstalige website. Echt iets om rekening mee te houden wanneer je internationaal wilt gaan, ongeacht of je je specifiek richt op Duitsland of niet.
 
mgerritsen
Berichten: 2
Lid geworden op: 13 oktober 2015
Contacteer:

Re: Een domeinnaam registreren, wat is de correcte wijze?

13 oktober 2015

Wat je vaak bij een .DE domeinnaam wel nodig hebt, is een adres in Duitsland. Vaak bied een Domeinnaam registratie partij dit wel aan als extra om zodoende het domein wel te kunnen registreren. Enkel een tip waar je tegen aan kan lopen :)
 
michealvanderveen
Berichten: 4
Lid geworden op: 29 september 2015

Re: Een domeinnaam registreren, wat is de correcte wijze?

14 oktober 2015

Mooie samenvatting Maurice! Persoonlijk vind ik het prettig om alles onder 1 provider te houden. TransIp is naar mijn mening één van de beste in Nederland als het om domeinnamen gaat.
Nieuwe Huisstijl?Nieuwe huisstijl ontwikkelen door een professioneel bureau.