Het forum voor de webwinkel eigenaar en bezoeker van webwinkels.

lightspeed ecommerce
lightspeed ecommerce
 
Gebruikersavatar
Captain Pervert
Berichten: 237
Lid geworden op: 31 januari 2012

Retourbeleid indien de klant een bedrijf is?

16 december 2019

Om de retourenstroom verder te beperken wil ik eens kritisch kijken naar bedrijven die iets willen retourneren. Tot nu toe hanteerde ik hiervoor gewoon consumentenregels, maar als een klant een bedrijfsnaam invult bij zijn order, dan wordt het een zakelijke bestelling en dan kan ik afwijkende regels hanteren.
Maar wat zijn dan die regels? Het internet is volgeschreven over consumentenrecht, maar B2B? Wat is de termijn? Mag je botweg zeggen 'koop is koop'?
En doen jullie dit ook, of behandel je elke klant als consument?
 
DannyvdM
Berichten: 320
Lid geworden op: 17 juni 2012

Re: Retourbeleid indien de klant een bedrijf is?

16 december 2019

In mijn geval mag zakelijk retourneren alleen na toestemming, binnen 8 dagen na ontvangst. Daarnaast beoordeel ik zelf of ik een vergoeding in rekening breng. Meestal doe ik dit en ik vraag een vergoeding van 10-20%.

Ik verkoop elektronica en ik bestel meestal de spullen als het nodig is. De levertijd is dan ook 2-3 werkdagen in mijn geval. Zakelijke retouren geven dan ook erg veel kosten, gezien de marge laag is.
 
Gebruikersavatar
libertes
Berichten: 942
Lid geworden op: 18 juni 2010
Contacteer:

Re: Retourbeleid indien de klant een bedrijf is?

17 december 2019

Voor B2B gelden geen consumentenregels, dus in principe mag je voor bedrijven aparte algemene voorwaarden hanteren waarbij je retour weigert. Maar of dat verstandig is?

Als bedrijf vind ik het ook fijn om te mogen retourneren, ook al doe ik dat vrijwel nooit. En als ik op een webwinkel bestel waar in de header staat "30 dagen bedenktijd" dan ga ik er uit dat dit ook voor mij als bedrijf geldt. Anders moet je immers duidelijk aangeven dat dit enkel voor consumenten geldt. Je haalt je dus wel wat complexiteit op de hals om retourneren moeilijk te maken.

Beter kun je je afvragen, waarom retourneren mensen? Als je retourstroom groot is, dan zou ik eens kijken wat de reden is. Is het product niet volgens verwachting, noem je alleen de voordelen, niet de nadelen van het product? Etc. 

Een koper wil ook niet graag retourneren, dat is voor hem ook lastig. Dus het is beter om retouren te voorkomen in plaats van te verbieden.
WebwinkelKeur - Webshop Keurmerk + Klantbeoordelingen: Modern keurmerk, ouderwets vertrouwen. Vanaf €8,95 p/m
 
BertB
Berichten: 993
Lid geworden op: 09 maart 2012
Locatie: Callantsoog
Contacteer:

Re: Retourbeleid indien de klant een bedrijf is?

17 december 2019

Als het regelmatig het zelfde bedrijf is dat retourneert, zou ik er eens een telefoontje aan wagen. Wanneer je doelgroep eigenlijk voornamelijk de consument is, zou ik niet al te moeilijk doen en inderdaad de suggestie van Libertes volgen en eens analyseren wat, waarom en hoeveel klanten retourneren en daar beleid op maken.
Advertentie

Word een e-commerce entrepeneur met Lightspeed eCommerce (voorheen SEOshop). Dé aanbieder van professionele webshops voor het MKB. Bij deze SaaS-software hoef je nooit te betalen voor updates. Ook het inhuren van dure programmeurs is niet nodig. Toch voelt elke webshop als maatwerk. Kies uit aanpasbare responsive templates en meer dan 150 koppelingen. Sluit je aan bij meer dan 10.000 ondernemers. Probeer Lightspeed eCommerce nu 14 dagen gratis en vrijblijvend.

  • Vergelijkbare Onderwerpen
    Reacties
    Weergaves
    Laatste bericht