Waarom geen KVK

1
Ik vraag me af waarom er bij sommige beginnende webwinkeliers een drempel lijkt te zijn om een KVK nummer aan te vragen.
Je komt dit vrij veel tegen op dit forum.
Je stuit direct op het probleem dat je nergens kunt inkopen, dan vraag ik me af waarom je dit dan niet alsnog in orde gaat maken.
Mag het overigens wel? Of mag dit tot een bepaald bedrag. Ik vraag me ook af of je als consument beschermt bent (consumentenrecht) wanneer een winkel niet staat ingeschreven?

Re: Waarom geen KVK

2
Ja hoor dat mag!

(haha was ik je voor Eentje!) maar het is wel situatie afhankelijk en dus een beetje grijs gebied. Oftewel het zal uiteindelijk als het erop aan komt per situatie verschillen. Zo is het fiscaal meestal geen probleem (je betaalt meestal meer belasting zonder KVK) maar juridisch soms weer wel (je hebt meer bescherming als particulier). Zo kan het gebeuren dat je dus als particulier je belasting hebt overgemaakt maar evengoed door een rechter via het zakelijke recht wordt behandeld bij eventuele problemen (bijv. op aansprakelijkheid etc). Bijvoorbeeld als de Rechtbank van mening is dat jouw klant een goede reden heeft om aan te nemen dat hij zaken doet met een onderneming.

Vandaar dat dit soms een hele discussie wordt. Zie bijv deze discussie over legaal een webwinkel beginnen. http://webwinkelforum.nl/viewtopic.php?t=1511 waarin ik bijv. aanraad om, mocht je het in eerste instantie als particulier doen, er in ieder geval ook voor te zorgen dat je klanten met een beetje onderzoek dit kunnen ontdekken (zet het op de over ons pagina).
Nu op mijn weblogs:

Re: Waarom geen KVK

4
Er zijn heel veel groothandels die wel verkopen aan wederverkopers zonder kvk.
Mij is verteld(ooit door een groothandelaar)dat groothandels een bepaalde % aan paticulieren mag verkopen.
Advertentie

Met Shopify maak je zelf je eigen webwinkel dankzij meer dan honderd thema’s en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties. Meer info op Shopify.com.

Re: Waarom geen KVK

5
Het is vooral koudwatervrees denk ik. Men hoort van kennissen vooral de zogenaamde 'nadelen' ("als bedrijf moet je BTW betalen") zonder dat men eigenlijk weet wat dat inhoudt. Als je het een beetje ok aan pakt dan is een kvk inschrijving een fluitje van een cent. De kosten zijn in het ergste geval de kosten van de kvk inschrijving en hbd, en dat is bij elkaar nog geen 200 euro. Dat staat in geen verhouding tot de KOR en andere fiscale voordelen; je kan al snel een paar duizend euro aan belasting besparen.

Re: Waarom geen KVK

8
en toch, ook al was je eerder met reageren, spreek ik je weer grotendeels tegen Dirkjan.

Als je een webwinkel begint begeef je jezelf actief in het economisch verkeer dus daaruit volgt dat je een inschrijving KvK moet doen.

In hoeverre de onderneming valt onder 'hobby' of beroep is aan de fiscus om te beslissen.

Zie eerder genoemd topic voor verwijzingen etc.
I came, I saw.... I got Zenned.
http://www.getzenned.nl

Re: Waarom geen KVK

9
eentje schreef:Als je een webwinkel begint begeef je jezelf actief in het economisch verkeer dus daaruit volgt dat je een inschrijving KvK moet doen.
Heb het hele wetboek doorgeplozen maar ben dit niet tegengekomen. Zo ook nogal vreemd zijn, als ik mijn zus een tientje geef om samen met haar een bosje bloemen te kopen voor mijn ouders hun trouwdag, begeef ik me juridisch al in het economisch verkeer.

Daarnaast maakt de overheid weinig onderscheid. Dus of jij nu een website start of een limonadestandje langs de weg, is voor de overheid precies hetzelfde. Voor beiden is een inschrijving bij de KVK niet zozeer een verplichting.

De richtlijnen of je zelfs je bedrijf in 'mag' schrijven gaan al verder dan dat. De KVK verwacht bijvoorbeeld al dat je minimaal vijftien uur per week bezig bent (deze regel vervalt natuurlijk bij een omzet waarbij een normaal persoon wel dit aantal uren in zijn onderneming zou moeten steken om dit te bereiken) met je onderneming voor ze graag inschrijven. Doe je dit niet (en dat is bij veel hobbystarters van een webwinkel het geval) dan schrijven ze je zelfs liever niet in omdat ze je nog zien als iemand die orienteert. Ook al vind je dat wat jij online hebt weten te realiseren al een hele organisatie.

Uiteindelijk ben je zelf verreweg in de meeste gevallen, de bepaler van het moment waarbij je je inschrijft bij de KVK. Ik kan me heel goed voorstellen dat er mensen zijn die liever eerst onderzoeken of ze wel producten kunnen krijgen, software begrijpen, en klanten kunnen vinden, alvorens ze zich inschrijven bij de KVK. Want ook al is die stap niet groter dan Wouter in diverse topics doet vermoeden. Niet iedereen onderneemt in dezelfde volgorde. Een echte (webwinkel)ondernemer bepaald zelf wanneer hij zich inschrijft.
Nu op mijn weblogs:

Re: Waarom geen KVK

10
Nu ga je (weer) te kort door de bocht... er zijn voor de KvK een aantal criteria:
Criteria voor een onderneming:

- U levert goederen of diensten
- U vraagt hier een vergoeding voor
- U neemt regelmatig deel aan het normale economische verkeer
- U heeft meer dan 1 opdrachtgever
- U kunt uw werkzaamheden naar eigen inzicht uitvoeren

Soms geven de criteria niet genoeg duidelijkheid. Dan telt ook de tijd die u in uw bedrijf steekt mee. Gemiddeld moet dat meer dan 15 uur per week zijn.
Die 15 uur zijn dus geen criterium alleen dan als uit de criteria niet genoeg duidelijk blijkt dat het een onderneming is.

Bovenstaande criteria even betrekken op een webwinkel.

Een webwinkel levert goederen of diensten
Een webwinkel vraagt hier een vergoeding voor
Een webwinkel neemt regelmatig deel aan het economische verkeer (inkoop/verkoop)
Een webwinkel heeft (hopelijk) meer dan 1 koper
Een webwinkelier kan de werkzaamheden naar eigen inzicht uitvoeren

Dus voldoet aan alle criteria.
I came, I saw.... I got Zenned.
http://www.getzenned.nl

Re: Waarom geen KVK

11
Minimaal 15 uur per week is onzin. Sommige ondernemingen zijn zelfs slapend, dwz. dat er geen werk meer in verricht wordt. Maar die staan wel ingeschreven. Iemand die met 2 uur per maand werken voor zijn eigen toko flink wat geld verdient die moet ook ingeschreven staan.

Waarom moet er telkens gezocht worden naar harde cijfers of feiten over wel of niet ingeschreven moeten staan? Iedereen die producten verkoopt aan particulieren die moet per definitie ingeschreven staan. Zo simpel is het. En dat is verder helemaal niet negatief.
Diegene die daar uitzonderingen op wilt vinden die moet dat zelf maar uitzoeken. Mensen die de paar tientjes voor kvk te duur vinden of de kvk ingewikkeld vinden die zijn [x]ongeschikt als ondernemer. Easy as that.
Telkens diezelfde discussie vind ik een beetje vervelend worden..

Re: Waarom geen KVK

12
Dat is in principe wat ik ook constant verkondig... maarja er blijft hier iemand constant roepen dat het niet zo is... en zo lang die persoon *kuch*Dirkjan*kuch* dat blijft roepen blijf ik ook roepen... :)
I came, I saw.... I got Zenned.
http://www.getzenned.nl

Re: Waarom geen KVK

13
Ik heb de proef op de som genomen. Mijn neefje van achttien is gisteren met legitimatie naar de KVK geweest en heeft verteld dat ie deze zaterdag niets te doen heeft, dus dat ie een winkeltje met wat gratis software op gaat zetten om planten te verkopen (hij werkt nu als bijbaantje bij een hovenier die hem kan helpen inkopen). Of ie veel klanten ging vinden of er jaren mee door zou gaan wist ie nog niet maar hij had er veel zin in en zou vast wel vriendjes zo ver krijgen om de komende maanden wat te kopen.

Ze hebben hem niet ingeschreven. Hij moest het voorlopig nog maar even zien als hobby.
Nu op mijn weblogs:

Re: Waarom geen KVK

14
Eén steekproef met één typische casus is te klein om daaraan algemene conclusies aan te verbinden. De enige conclusie die je hieraan kunt verbinden, is dat het raadzaam is je individuele situatie voor te leggen aan de plaatselijke Kamer van Koophandel.
StoreCore.io

Re: Waarom geen KVK

15
Ward schreef:De enige conclusie die je hieraan kunt verbinden, is dat het raadzaam is je individuele situatie voor te leggen aan de plaatselijke Kamer van Koophandel.
Och kom Ward. Verbaast het jou als een scholiertje die duidelijk omschrijft dat ie een keer wat op internet wil knutselen, niet zomaar zonder enige tegenspraak wordt ingeschreven?

Sorry ik weet dat ik alle specialisten van het forum tegen me heb maar ik heb vijf jaar lang starters mogen begeleiden in samenwerking met Belastingdienst, KVK en het Ministerie van Economische Zaken en natuurlijk kun je advies vragen als je dat wilt.... maar een echte ondernemer maakt zijn beslissingen zelf.

Je schrijft je (webwinkel) in op het moment dat jij die noodzaak voelt. Bij het starten met ondernemen komen duizenden dingen op je af en als jij eerst je software rond wilt, of eerst eens wilt zien dat mensen iets bij je kopen en er geen prettig gevoel bij hebt om je al in te schrijven, dan is het prima om die stap even te laten voor wat het is. Niets mis mee.

Iets is verplicht als er een sanctie tegenover staat. Je hoeft niet het gevang in, je hoeft geen boetes te betalen, je krijgt geen strafblad. Hoogstens mis je enorme voordelen die een KVK inschrijving kan hebben op fiscaal gebied op of operationeel (imago, gemak bij leveranciers, professionaliteit, gemakkelijker iDeal aanvragen etc. etc. etc.) maar daar kom je vanzelf achter.

Heb je jouw drempel nog niet ontdekt en voel je persoonlijk er meer voor om eerst eens Magento te leren kennen als particulier. Go for it!

Jullie praten als een stel schapen de tekst die je zelf gelezen hebt ergens op een site na maar hoeveel zijn er van jullie in overleg gegaan met mensen op hoog nivo van organisaties als de Belastingdienst of KVK? Die zitten echt niet allemaal te wachten op elke nutteloze inschrijving omdat iemand een keertje gratis webwinkelsoftware wil uitproberen.
Nu op mijn weblogs:

Re: Waarom geen KVK

16
Leuk betoog Dirkjan alleen raakt het kant nog wal.

Waar het om gaat is dat jij of ik niet beslissen of we ons wel of niet inschrijven, of we wel of geen ondernemer zijn voor de fiscus.

Die beslissing is aan de KvK en aan de fiscus.

Het enige juiste advies is ga naar de KvK, leg de situatie voor en zij komen dan met een oordeel.
Niet jij, niet ik, de KvK beoordeeld of er sprake is van een onderneming en de fiscus besluit later de belasting kant van het verhaal.

Nee ze zitten inderdaad niet te wachten op iedere hobbyist die zondags een beetje bijknutselt. Alleen zo ongevaarlijk zoals jij het doet voorkomen is het niet. Naheffing BTW, naheffing sociale lasten met een automatische boete erboven op.
I came, I saw.... I got Zenned.
http://www.getzenned.nl

Re: Waarom geen KVK

18
Hoi allemaal,

Ik ben zo'n webwinkel zonder KvK. (na de zomer niet meer overigens)
Mijn webwinkel is een uit de handgelopen hobby, omdat ik Marktplaats echt helemaal zat begon te worden en een betere manier voor aanbod van 2e hands (merk)kleding denkt te hebben gevonden.

Dus heb ik in september 2010 De Kledingmakelaar opgericht.
Via mijn site kunnen particulieren en eventueel ondernemers met restanten, kleding, assessoires en speelgoed aanbieden. Deze worden door De Kledingmakelaar verkocht en de aanbieder ontvangt 40% van de verkoop.

Omdat ik ook traktaties maak en de mogelijkheid tot het volgen van een workshop biedt, was het opzetten van de website veel werk. Wekelijks steek ik veel meer dan 15 uur in de opbouw/aanpassing van de website en het maken van advertenties op internet. Ook ging er al een kleine mailing de deur uit naar klanten die ik al had via Marktplaats.

Doordat ik eerst het bouwen van een website onder de knie wilde krijgen, uitzoeken of ik potentieel had heb ik een KvK inschrijving nog niet gerealiseerd. Daarnaast ga ik met het UWV bekijken of ik een half jaar ondersteuning kan krijgen, want ik ben nog steeds op zoek naar een parttime baan. Het ziet er naar uit dat ik eerder succes heb met mijn webwinkel dan dat ik een baan vind, dus ga ik het binnenkort allemaal officieel maken.

Groeten,

Yvonne Kervezee
De Kledingmakelaar