Als je een webwinkel online wilt gaan plaatsen heb je minimaal 3 zaken nodig
- Webwinkel software
- Hostingpakket (of server(s))
- Minimaal 1 domeinnaam (anders vinden de mensen je zo lastig)
Ik ga hier in dit artikel ook uit van webwinkel hosting, en niet van informatie/blogs/html websites.
De webwinkel software laten we aan andere specialisten over. Een zoektocht naar een goede hostingprovider is tegenwoordig geen easy job meer. Er zijn veel piraten op de markt die de markt flink verzieken en vaak ook zomaar ineens van de wereldbol verdwenen zijn (met alle ellende van toepassing erbij)
Houd altijd in gedachten: Een goede hostingpartner levert mij op:
- Snellere webservers
- Helder advies en bereikbaarheid bij vragen
- Beter voor google ranking
- Geen slapeloze nachten
- Geen telefoontjes met "bestaat u nog, uw website is niet meer online"
- Backup mogelijkheden die mijn webwinkel en data veilig stellen voor het geval van storing.
Met deze ingredienten kunt u gewoon aan uw business werken ipv zorgen maken of u nog wel een webwinkel kunt nakijken/aanvullen of dat u zelf de hoster aan het uitleggen bent wat er aan de hand is. U bent de klant u bent niet de hoster bij uw hostingpartner
De zoektocht bestaat dus uit 2 semi-fases,
- Zoektocht naar de juiste hostingprovider
- Bied de gevonden provider wel de gewenste diensten & service aan.
Je kunt als start de volgende basis aanhouden als je een hostingprovider gaat uitzoeken wat je dan kan helpen om voor een specifieke hostingprovider te gaan kiezen na je zoektocht.
1: Is de hoster al enige jaren actief in de branche?
Langere periode actief betekend ook meer ervaring met maatwerk en calamiteiten.
2: Heeft de hostingprovider personeel? Of staat hij er 24/7 alleen voor?
Je ziet veel ZZPers/eenmanszaken die hosting aanbieden naast bijvoorbeeld design werk.
Ik kan je vertellen dat dat geen slimme keuze vaak is. Immers overdag moeten ze net zo fris zijn als s'nachts (en bereikbaar) Niets is zo vervelend als een storing maar nog vervelender als je de hoster niet
kan bereiken omdat hij uitgeteld na een feestje op bed ligt en jou telefoontje niet hoort (of door vermoeidheid meer fouten maakt dan goed is voor je uptime)
3: Hoe kun je de hostingprovider benaderen met vragen?
Kijk direct na hoe je een hosting provider kan bereiken. Is dat enkele e-mail? of kan je ze ook bellen met je vragen. En ook zeer belangrijk, is de provider ook 24/7 telefonisch te bereiken. De wet van murphy zorgt er namelijk altijd voor dat de storing niet tijdens kantooruren zal plaatsvinden maar op de meest gekke momenten. Ook in deze fase moet je direct kijken waarop je ondersteuning krijgt en waarop niet.
Veel hosters hosten, daarnaast zijn er weer andere hosters die met je meedenken op optimalisatie niveau/gebied of zelfs nog een stapje verder in de software. Door de regel genomen host een hoster maar word maatwerk hosting vaak vergeten en als je webwinkel groeit ontkom je niet aan maatwerk optimalisatie. (tip: Kijk direct ook of je voor support moet betalen, en of dat binnen je budget valt)
Nu na wat zoeken op bijvoorbeeld Google, of ISPgids heb je een lijstje met potentiële hosting providers, en word het tijd om wat dieper op de materie in te gaan.
Kiezen van de juiste hostingvorm
1: Kijk eerst of de hostingprovider meerdere vormen van hosting aanbied, en of je daarin ook eenvoudig kan opschalen wanneer het nodig is. (zodat je niet aan dubbele kosten en abonnementen vasthangt). Deze informatie krijg je vrij snel na een e-mail of belletje naar desbetreffende partijen.
2: Kan de hostingprovider naast hosting en een domeinnaam ook de overige (noodzakelijke) diensten leveren die je nodig hebt voor een webwinkel. Denk hierbij direct aan:
- Backups van je webwinkel, database, mails, afbeeldingen:
Kijk direct ook of je zelfstandig bij backups kan, en in welke frequentie deze backups gemaakt worden. Vaak maken providers van shared hosting wel een backup maar is deze enkel toegankelijk voor de provider met calamiteiten en niet voor de klant.
- SSL Certificaten: (Zie ook SSL Certificaten, waar dient dat nu voor? )
Kan de partij je webwinkel hosting ook beveiligen met een SSL certificaat (verplicht bij een webwinkel) en dus ook het unieke bijhorende unieke IP leveren.
- Uniek IPv4 adres:
Voor een SSL succesvol geinstalleerd kan worden dient het hostingpakket & domeinnaam bereikbaar te zijn een uniek IP adres. (Let op: hiervoor moet je vaak per maand bijbetalen, gemiddelde prijs is 1 euro per IP per maand momenteel)
Indien je naar eigen tevredenheid het antwoord op bovenstaande vragen weet kun je gaan bepalen welke vorm hosting je nodig hebt.
Dit word weer onder verdeeld in de groepen:
- Shared hosting
Deze vorm van hosting vind je op elke straathoek voor de prijs variërend van 1 euro per maand naar 80 euro per maand.
Bij een shared hostingpakket krijg je een aantal waardes naar je toegegooid waaronder
* webruimte (Ook wel dataruimte genoemd)
* dataverkeer (ook wel traffic genoemd)
* Database (minimaal 2 is toch wel noodzakelijk voor een webwinkel en development omgeving)
Naast deze 2 (belangrijke) factoren krijg je dan ook de aantallen van bijvoorbeeld e-mail adressen, databases door.
Shared hosting is zoals de naam al aangeeft "gedeelde" hosting. Op 1 webserver worden 100+ (soms zelfs wel 250+) webhosting klanten geplaatst.
Voordelen:
- Goedkoop op jaar basis
- Overal te krijgen
- Vaak met eenvoudig handig controlpanel
Nadelen:
- Beperkte mogelijkheden met toegang (bv geen SSH toegang)
- Risico door vele klanten op 1 omgeving, 1 klant kan dus bij verkeerd gebruik alle andere klanten op de server offline halen.
- Ondersteuning is vaak maar best effort
- Bij een server die kapot is duurt het vaak langer om weer terug online te komen (omdat er veel meer websites restored moeten worden)
- Server word trager door de vele klanten die erop staan. Immers 1 website of 150 websites, afijn dat rekensommetje snapt iedereen

- VPS hosting
Deze vorm van hosting is de laatste jaren erg populair, voor een "zachte" prijs heb je de vrijheid van een dedicated server maar niet de kosten ervan. Daarintegen is deze vorm wel zeer flexibel in opschalen als je winkel lekker doorgroeit.
Voordelen:
- Betaalbaar tov dedicated server (start gemiddeld vanaf een 20 euro per maand)
- Flexibel voor maatwerk toepassingen (denk aan soap voor Magento, of een xls module)
- SSH toegang
- Flexibel met ruimte opschalen en vermogen van webruimte, dataverkeer maar bv ook CPU cores (kracht van de server)
- Vaak met eenvoudig handig controlpanel
Nadelen:
- Vaak zijn VPSen "unmanaged" je zult dus zelf de software van de server moeten onderhouden (Linux kennis of windows)
- Vaak moet je voor 24/7 ondersteuning bijbetalen (Service level agreement)
- Dedicated servers
Dit houd in dat je een complete server voor je eigen huurt, hierin krijg je een grote hoeveelheid GB aan webruimte en dataverkeer.
Voordelen:
- Flexibel voor maatwerk toepassingen (denk aan o.a. soap voor Magento, of een xls module)
- SSH toegang
- Vaak met eenvoudig handig controlpanel
- Geen overlast van andere klanten die iets verkeerd zouden kunnen doen
Nadelen:
- Duurdere oplossing, gemiddeld 75/100 euro per maand
- Vaak zijn dedicated servers "unmanaged" je zult dus zelf de software van de server moeten onderhouden (Linux kennis of windows)
- Vaak moet je voor 24/7 ondersteuning bijbetalen (Service level agreement)
- Colocatie
Deze vorm houd in dat je zelf alles regelt en enkel in een datacenter een stukje ruimte voor je server huurt en vervolgens je 2 kabels krijgt om in je server te steken voor stroom en een internet uplink. Onderhoud van de server, de software en alle randzaken zoals dns, backups, ssl valt dan allemaal onder je eigen verantwoording. Hier zal ik dan momenteel ook niet verder op in gaan aangezien deze vorm me niet direct hier van toepassing lijkt.
---------
Goed, nu heb je een provider, je weet wat ze wel/niet aanbieden. Nu moet je nog een keuze gaan maken met welke vorm je gaat starten. Mijn persoonlijke advies zelf is een VPS. Deze kun je tegen lage kosten huren maar zijn zodanig flexibel dat ze zeker in je opstart fase je kopzorgen omtrent hosting wegnemen. (zoals gezegd niet alles is mogelijk op shared hosting en je wilt onafhankelijkheid)
Je moet nu gaan bekijken, "wat heeft mijn webwinkel nodig aan webruimte en dataverkeer"
Je kan de volgende berekening als basis gaan gebruiken om er achter te komen hoeveel webruimte en dataverkeer je nodig hebt.
Reken voor je zelf het volgende beetje uit: stel je hebt 100 producten online staan met ieders 3 foto's. elke foto is gemiddeld 400kb. dan heb je dus per product al 1.2MB webruimte nodig.
Dus 120 MB voor je fotos, (daar komt overige nog bij zoals database en webshop software, maar laten we die voor gemak even op 20mb plaatsen. Je hebt ook nog wat mail ruimte nodig. Maar dan zou je dus kunnen starten met 250 of 500MB webruimte,
3: Pak bovenstaande som. Stel, je hebt 100 bezoekers per dag, welke gemiddeld 3 producten bekijken. dan heb je 300 producten die bekeken worden. Daarvan worden 2 fotos bekeken. dit ronden we voor het gemak naar boven af als 1MB dataverkeer per product weergave.
Dan zit je dus al op 250/300MB dataverkeer per dag. Dataverkeer word per maand aangegeven bij hosters. dus 30*300mb is 9000MB.
Dan zou ik naar een hostingvorm kijken van minimaal 15000MB of 15GB zoals het ook aangegeven kan worden.
Met bovenstaande tekst kun je vrijwel ieder vorm van webwinkel software al gaan hosten. Maaaar ga je met magento aan de slag adviseer ik je om te zoeken naar Magento hosting bij een provider die weet wat Magento inhoud, doet en kan meegroeien.
Magento is een erg zwaar webwinkel software pakket welke in tegenstelling van bv OpenCart, Oscommerce en Zen Cart erg hoge eisen stelt aan de hosting waar hij op draait. Hierin word vooral gekeken naar kracht van de server, aanwezige specifieke modules in de server software en snelheid van de server. Het onderhoud is een stuk duurder van deze samenstellingen en ook de servers duurder in aankoop dan een reguliere webserver. (wat de prijs opdrijft)
Ga het in elk geval niet trachten te hosten in een shared hostingpakket, dit gaat je kopzorgen en stress schelen. Of dat je ineens offline bent omdat de hoster vind dat je teveel resources wegtrekt van de overige shared klanten. En offline betekend rankverlies in zoekmachines en inkomsten doordat je klanten niet kunnen kopen.
Wist je datje:
Ook leuk om te weten, sinds enige tijd zijn er een sneller type harde schijven met het type "SSD", in tegenstelling van de oude SATA en ook de SAS zijn deze harde schijven in staat zeer hoge snelheden te behalen met zowel schrijven als lezen.
Dit resulteert weer in veel snellere laadtijden van bijvoorbeeld een intensieve webwinkel wat dan vervolgens je Google rating weer ten goede komt.
Voorbeeld: Reguliere SATA harde schijf snelheid
3072000000 bytes (3.1 GB) copied, 33.4685 seconds, 91.8 MB/s
Identieke configuratie met SSD als voorbeeld.
3072000000 bytes (3,1 GB) gekopieerd, 10,174 seconden, 302 MB/s
Dit is vooral goed in te zetten voor bijvoorbeeld grote webwinkel en Magento webwinkels, de kosten hiervan liggen vaak wel aanzienlijk hoger. Dit door de aankoopprijs van een SSD Harde schijf, ze schrijven wel 5/6 keer sneller maar zijn ook 5/6 keer zo duur als een reguliere harde schijf.
Note: Dit artikel schrijf ik uit eigen motivatie en ervaringen welke ik in het verleden heb opgedaan als webwinkel eigenaar maar ook als hoster van webwinkels. Alles kan uiteraard anders geïnterpreteerd worden dan bedoeld dus chroom niet als je vragen hebt. Mocht ik het antwoord niet weten zal ik dat ook aangeven. Ik hoop dat het een beetje duidelijk is, ik weet dat ik soms wat vaak naar vaktermen neig maar dat is in de hostingwereld bijna niet te vermijden.