Ik heb hosting nodig, Help wat nu?

1
Inmiddels loop ik al een aardig tijdje hier mee en zie veel (identieke) vragen voorbij komen op het gebied van hosting & domeinnamen. Ik probeer dan in dit "artikel" een soort van checklist voor jullie samen te stellen welke je erbij kan houden als je een (nieuwe) hostingprovider zoek.

Als je een webwinkel online wilt gaan plaatsen heb je minimaal 3 zaken nodig
- Webwinkel software
- Hostingpakket (of server(s))
- Minimaal 1 domeinnaam (anders vinden de mensen je zo lastig)

Ik ga hier in dit artikel ook uit van webwinkel hosting, en niet van informatie/blogs/html websites.
De webwinkel software laten we aan andere specialisten over. Een zoektocht naar een goede hostingprovider is tegenwoordig geen easy job meer. Er zijn veel piraten op de markt die de markt flink verzieken en vaak ook zomaar ineens van de wereldbol verdwenen zijn (met alle ellende van toepassing erbij)

Houd altijd in gedachten: Een goede hostingpartner levert mij op:
- Snellere webservers
- Helder advies en bereikbaarheid bij vragen
- Beter voor google ranking
- Geen slapeloze nachten
- Geen telefoontjes met "bestaat u nog, uw website is niet meer online"
- Backup mogelijkheden die mijn webwinkel en data veilig stellen voor het geval van storing.

Met deze ingredienten kunt u gewoon aan uw business werken ipv zorgen maken of u nog wel een webwinkel kunt nakijken/aanvullen of dat u zelf de hoster aan het uitleggen bent wat er aan de hand is. U bent de klant u bent niet de hoster bij uw hostingpartner

De zoektocht bestaat dus uit 2 semi-fases,
- Zoektocht naar de juiste hostingprovider
- Bied de gevonden provider wel de gewenste diensten & service aan.

Je kunt als start de volgende basis aanhouden als je een hostingprovider gaat uitzoeken wat je dan kan helpen om voor een specifieke hostingprovider te gaan kiezen na je zoektocht.

1: Is de hoster al enige jaren actief in de branche?
Langere periode actief betekend ook meer ervaring met maatwerk en calamiteiten.

2: Heeft de hostingprovider personeel? Of staat hij er 24/7 alleen voor?
Je ziet veel ZZPers/eenmanszaken die hosting aanbieden naast bijvoorbeeld design werk.
Ik kan je vertellen dat dat geen slimme keuze vaak is. Immers overdag moeten ze net zo fris zijn als s'nachts (en bereikbaar) Niets is zo vervelend als een storing maar nog vervelender als je de hoster niet
kan bereiken omdat hij uitgeteld na een feestje op bed ligt en jou telefoontje niet hoort (of door vermoeidheid meer fouten maakt dan goed is voor je uptime)

3: Hoe kun je de hostingprovider benaderen met vragen?
Kijk direct na hoe je een hosting provider kan bereiken. Is dat enkele e-mail? of kan je ze ook bellen met je vragen. En ook zeer belangrijk, is de provider ook 24/7 telefonisch te bereiken. De wet van murphy zorgt er namelijk altijd voor dat de storing niet tijdens kantooruren zal plaatsvinden maar op de meest gekke momenten. Ook in deze fase moet je direct kijken waarop je ondersteuning krijgt en waarop niet.
Veel hosters hosten, daarnaast zijn er weer andere hosters die met je meedenken op optimalisatie niveau/gebied of zelfs nog een stapje verder in de software. Door de regel genomen host een hoster maar word maatwerk hosting vaak vergeten en als je webwinkel groeit ontkom je niet aan maatwerk optimalisatie. (tip: Kijk direct ook of je voor support moet betalen, en of dat binnen je budget valt)


Nu na wat zoeken op bijvoorbeeld Google, of ISPgids heb je een lijstje met potentiële hosting providers, en word het tijd om wat dieper op de materie in te gaan.

Kiezen van de juiste hostingvorm

1: Kijk eerst of de hostingprovider meerdere vormen van hosting aanbied, en of je daarin ook eenvoudig kan opschalen wanneer het nodig is. (zodat je niet aan dubbele kosten en abonnementen vasthangt). Deze informatie krijg je vrij snel na een e-mail of belletje naar desbetreffende partijen.

2: Kan de hostingprovider naast hosting en een domeinnaam ook de overige (noodzakelijke) diensten leveren die je nodig hebt voor een webwinkel. Denk hierbij direct aan:
- Backups van je webwinkel, database, mails, afbeeldingen:
Kijk direct ook of je zelfstandig bij backups kan, en in welke frequentie deze backups gemaakt worden. Vaak maken providers van shared hosting wel een backup maar is deze enkel toegankelijk voor de provider met calamiteiten en niet voor de klant.
- SSL Certificaten: (Zie ook SSL Certificaten, waar dient dat nu voor? )
Kan de partij je webwinkel hosting ook beveiligen met een SSL certificaat (verplicht bij een webwinkel) en dus ook het unieke bijhorende unieke IP leveren.
- Uniek IPv4 adres:
Voor een SSL succesvol geinstalleerd kan worden dient het hostingpakket & domeinnaam bereikbaar te zijn een uniek IP adres. (Let op: hiervoor moet je vaak per maand bijbetalen, gemiddelde prijs is 1 euro per IP per maand momenteel)

Indien je naar eigen tevredenheid het antwoord op bovenstaande vragen weet kun je gaan bepalen welke vorm hosting je nodig hebt.

Dit word weer onder verdeeld in de groepen:
- Shared hosting
Deze vorm van hosting vind je op elke straathoek voor de prijs variërend van 1 euro per maand naar 80 euro per maand.
Bij een shared hostingpakket krijg je een aantal waardes naar je toegegooid waaronder
* webruimte (Ook wel dataruimte genoemd)
* dataverkeer (ook wel traffic genoemd)
* Database (minimaal 2 is toch wel noodzakelijk voor een webwinkel en development omgeving)
Naast deze 2 (belangrijke) factoren krijg je dan ook de aantallen van bijvoorbeeld e-mail adressen, databases door.

Shared hosting is zoals de naam al aangeeft "gedeelde" hosting. Op 1 webserver worden 100+ (soms zelfs wel 250+) webhosting klanten geplaatst.

Voordelen:
- Goedkoop op jaar basis
- Overal te krijgen
- Vaak met eenvoudig handig controlpanel

Nadelen:
- Beperkte mogelijkheden met toegang (bv geen SSH toegang)
- Risico door vele klanten op 1 omgeving, 1 klant kan dus bij verkeerd gebruik alle andere klanten op de server offline halen.
- Ondersteuning is vaak maar best effort
- Bij een server die kapot is duurt het vaak langer om weer terug online te komen (omdat er veel meer websites restored moeten worden)
- Server word trager door de vele klanten die erop staan. Immers 1 website of 150 websites, afijn dat rekensommetje snapt iedereen :)

- VPS hosting
Deze vorm van hosting is de laatste jaren erg populair, voor een "zachte" prijs heb je de vrijheid van een dedicated server maar niet de kosten ervan. Daarintegen is deze vorm wel zeer flexibel in opschalen als je winkel lekker doorgroeit.

Voordelen:
- Betaalbaar tov dedicated server (start gemiddeld vanaf een 20 euro per maand)
- Flexibel voor maatwerk toepassingen (denk aan soap voor Magento, of een xls module)
- SSH toegang
- Flexibel met ruimte opschalen en vermogen van webruimte, dataverkeer maar bv ook CPU cores (kracht van de server)
- Vaak met eenvoudig handig controlpanel

Nadelen:
- Vaak zijn VPSen "unmanaged" je zult dus zelf de software van de server moeten onderhouden (Linux kennis of windows)
- Vaak moet je voor 24/7 ondersteuning bijbetalen (Service level agreement)

- Dedicated servers
Dit houd in dat je een complete server voor je eigen huurt, hierin krijg je een grote hoeveelheid GB aan webruimte en dataverkeer.

Voordelen:
- Flexibel voor maatwerk toepassingen (denk aan o.a. soap voor Magento, of een xls module)
- SSH toegang
- Vaak met eenvoudig handig controlpanel
- Geen overlast van andere klanten die iets verkeerd zouden kunnen doen

Nadelen:
- Duurdere oplossing, gemiddeld 75/100 euro per maand
- Vaak zijn dedicated servers "unmanaged" je zult dus zelf de software van de server moeten onderhouden (Linux kennis of windows)
- Vaak moet je voor 24/7 ondersteuning bijbetalen (Service level agreement)

- Colocatie
Deze vorm houd in dat je zelf alles regelt en enkel in een datacenter een stukje ruimte voor je server huurt en vervolgens je 2 kabels krijgt om in je server te steken voor stroom en een internet uplink. Onderhoud van de server, de software en alle randzaken zoals dns, backups, ssl valt dan allemaal onder je eigen verantwoording. Hier zal ik dan momenteel ook niet verder op in gaan aangezien deze vorm me niet direct hier van toepassing lijkt.

---------


Goed, nu heb je een provider, je weet wat ze wel/niet aanbieden. Nu moet je nog een keuze gaan maken met welke vorm je gaat starten. Mijn persoonlijke advies zelf is een VPS. Deze kun je tegen lage kosten huren maar zijn zodanig flexibel dat ze zeker in je opstart fase je kopzorgen omtrent hosting wegnemen. (zoals gezegd niet alles is mogelijk op shared hosting en je wilt onafhankelijkheid)

Je moet nu gaan bekijken, "wat heeft mijn webwinkel nodig aan webruimte en dataverkeer"

Je kan de volgende berekening als basis gaan gebruiken om er achter te komen hoeveel webruimte en dataverkeer je nodig hebt.

Reken voor je zelf het volgende beetje uit: stel je hebt 100 producten online staan met ieders 3 foto's. elke foto is gemiddeld 400kb. dan heb je dus per product al 1.2MB webruimte nodig.

Dus 120 MB voor je fotos, (daar komt overige nog bij zoals database en webshop software, maar laten we die voor gemak even op 20mb plaatsen. Je hebt ook nog wat mail ruimte nodig. Maar dan zou je dus kunnen starten met 250 of 500MB webruimte,

3: Pak bovenstaande som. Stel, je hebt 100 bezoekers per dag, welke gemiddeld 3 producten bekijken. dan heb je 300 producten die bekeken worden. Daarvan worden 2 fotos bekeken. dit ronden we voor het gemak naar boven af als 1MB dataverkeer per product weergave.

Dan zit je dus al op 250/300MB dataverkeer per dag. Dataverkeer word per maand aangegeven bij hosters. dus 30*300mb is 9000MB.

Dan zou ik naar een hostingvorm kijken van minimaal 15000MB of 15GB zoals het ook aangegeven kan worden.


Met bovenstaande tekst kun je vrijwel ieder vorm van webwinkel software al gaan hosten. Maaaar ga je met magento aan de slag adviseer ik je om te zoeken naar Magento hosting bij een provider die weet wat Magento inhoud, doet en kan meegroeien.

Magento is een erg zwaar webwinkel software pakket welke in tegenstelling van bv OpenCart, Oscommerce en Zen Cart erg hoge eisen stelt aan de hosting waar hij op draait. Hierin word vooral gekeken naar kracht van de server, aanwezige specifieke modules in de server software en snelheid van de server. Het onderhoud is een stuk duurder van deze samenstellingen en ook de servers duurder in aankoop dan een reguliere webserver. (wat de prijs opdrijft)

Ga het in elk geval niet trachten te hosten in een shared hostingpakket, dit gaat je kopzorgen en stress schelen. Of dat je ineens offline bent omdat de hoster vind dat je teveel resources wegtrekt van de overige shared klanten. En offline betekend rankverlies in zoekmachines en inkomsten doordat je klanten niet kunnen kopen.

Wist je datje:
Ook leuk om te weten, sinds enige tijd zijn er een sneller type harde schijven met het type "SSD", in tegenstelling van de oude SATA en ook de SAS zijn deze harde schijven in staat zeer hoge snelheden te behalen met zowel schrijven als lezen.
Dit resulteert weer in veel snellere laadtijden van bijvoorbeeld een intensieve webwinkel wat dan vervolgens je Google rating weer ten goede komt.

Voorbeeld: Reguliere SATA harde schijf snelheid
3072000000 bytes (3.1 GB) copied, 33.4685 seconds, 91.8 MB/s

Identieke configuratie met SSD als voorbeeld.
3072000000 bytes (3,1 GB) gekopieerd, 10,174 seconden, 302 MB/s

Dit is vooral goed in te zetten voor bijvoorbeeld grote webwinkel en Magento webwinkels, de kosten hiervan liggen vaak wel aanzienlijk hoger. Dit door de aankoopprijs van een SSD Harde schijf, ze schrijven wel 5/6 keer sneller maar zijn ook 5/6 keer zo duur als een reguliere harde schijf.


Note: Dit artikel schrijf ik uit eigen motivatie en ervaringen welke ik in het verleden heb opgedaan als webwinkel eigenaar maar ook als hoster van webwinkels. Alles kan uiteraard anders geïnterpreteerd worden dan bedoeld dus chroom niet als je vragen hebt. Mocht ik het antwoord niet weten zal ik dat ook aangeven. Ik hoop dat het een beetje duidelijk is, ik weet dat ik soms wat vaak naar vaktermen neig maar dat is in de hostingwereld bijna niet te vermijden.
Met vriendelijke groet, Maurice
Fanatiek in Webwinkel software // Maar ook met een Airsoft winkel.
Advertentie

Met Shopify maak je zelf je eigen webwinkel dankzij meer dan honderd thema’s en de complete appstore. Shopify sluit ook goed aan op dropshippers. De software is technisch volledig SEO-geoptimaliseerd en biedt alle sociale media-integraties. Meer info op Shopify.com.

Re: Ik heb hosting nodig, Help wat nu?

7
Hi Maurice,

Goed artikel! Zelf heb ik ervaring met diverse eigen webhosting bedrijven sinds 1995 dus dan weet je wie het zegt.

Zoals al gezegd je artikel is goed maar het is ook deels achterhaald. Er zijn tegenwoordig hosting aanbieders die een combinatie bieden van shared hosting en vps technology. De nadelen van shared hosting zoals jij ze ze omschrijft zijn hiermee verleden tijd maar de voordelen van shared blijven behouden. De voordelen van een vps krijg je er dan gewoon bij. Deze vorm van hosting is ideaal voor webshops omdat de startkosten laag zijn maar je krijgt wel een vast ip nummer, de shop is schaalbaar en de stabiliteit en beveiliging is als bij een eigen server.

Ondertussen is het een compleet managed oplossing met een control panel en al het andere wat je gewend was met shared hosting. Het eigen ip nummer is met name belangrijk voor webwinkels ivm de SSL certificaten maar het geeft ook een betrouwbare uitstraling en wie weet waardeert Google het ook.

Wam van Strij
Met vriendelijke groet, Wam
Schaalbare webhosting voor online shops http://www.pods-hosting.com

Re: Ik heb hosting nodig, Help wat nu?

8
Beste Warn

De tijd dat shared hosting op "single" servers gehost werden is bij een professionele hoster al jaren voorbij. Ook bij ons is dat allemaal geclusterd en schaalbaar namelijk. Losse servers hebben wij overigens voor geen enkele dienst meer. Dit doordat het een single point of failure is.

Shared hosting is niet meer en minder dat je met meerdere klanten een resource pool "deelt"
Dat staat los van de infrastructuur eronder ;)
Met vriendelijke groet, Maurice
Fanatiek in Webwinkel software // Maar ook met een Airsoft winkel.

Re: Ik heb hosting nodig, Help wat nu?

9
Beste Maurice,

Dat is niet precies wat ik bedoel. Deze vorm van hosting biedt iedere individuele webshop een eigen ip nummer, een eigen mailserver, een eigen webserver, uitgebreide toegang en nog veel meer. Tegelijkertijd is het managed en heeft het alle voordelen van shared hosting in zich. Dat systeem draait inderdaad op een cluster in een cloud maar ik heb het niet over de techniek en de hardware achter de schermen.

Wam
Met vriendelijke groet, Wam
Schaalbare webhosting voor online shops http://www.pods-hosting.com

Re: Ik heb hosting nodig, Help wat nu?

14
Maurice top artikel, goed geschreven.
Ik heb wel een vraagje aan je over de hosting. Op wat voor manier kan hosting uitmaken voor je rankings bij Google? Is dit alleen door snelheid wat het openen van de website betreft of zijn er nog andere factoren waar ik aan kan denken?

Dank je

Danny

Re: Ik heb hosting nodig, Help wat nu?

15
Maurice schreef:Beide staan nu niet echt bekend als een goede hoster voor webshops, de ene is een oversellende provider voor 20 euro per jaar. Maar zonder al teveel mogelijkheden, en hostgator is Amerikaans (wat je snelheid niet ten goede komt)

Ik zou even verder rondkijken.

Ik heb zowel yourhosting als webhosting voor sommige sites en ik gebruik ook hostgator en ik kan je vertellen dat Hostgator vele malen sneller is ondanks dat ze in Amerika zitten wat echt geen probleem is. Ik heb het verschil kunnen zien bij het installeren van een template op mijn sites waarbij hostgator echt zeer snel is. Enige nadeel is ju kunt er alleen .net en .com domeinen registreren die voor de Nederlandse markt bruikbaar zijn. Oplossing kan zijn je domein bij Yourhosting parkeren/doorlinken en bij hostgator je pakket aanmaken.

Re: Ik heb hosting nodig, Help wat nu?

16
Dannybro schreef:Maurice top artikel, goed geschreven.
Ik heb wel een vraagje aan je over de hosting. Op wat voor manier kan hosting uitmaken voor je rankings bij Google? Is dit alleen door snelheid wat het openen van de website betreft of zijn er nog andere factoren waar ik aan kan denken?

Dank je

Danny
Google heeft vele wegen om de waarde van een website te bepalen, hosting heeft hier ook mee te maken.

Ze letten op:
- Laad snelheden van de webserver en webpagina die je bezoekt.
- Is het IP beïnvloed door spam in het verleden en heden (staan ze op spamlijsten ja of nee, wat bij shared IP's een groter risico is)
- Geografisch IP kan in je voordeel spelen, al is het wel minder belangrijk dan bovenstaande
Met vriendelijke groet, Maurice
Fanatiek in Webwinkel software // Maar ook met een Airsoft winkel.

Re: Ik heb hosting nodig, Help wat nu?

18
Maurice, ik ben wel eens benieuwd hoe je momenteel staat t.o.v. dedicated servers. Het lijkt me dat een cloud VPS momenteel veel beter is qua mogelijkheid tot uitbreiding, stabiliteit, redundantie e.t.c. en uiteraard ook prijs. Hoe sta jij hier tegenover?
CentOS 6.3 webserver en DirectAdmin domeinnamen

Re: Ik heb hosting nodig, Help wat nu?

19
tamstel schreef:Maurice, ik ben wel eens benieuwd hoe je momenteel staat t.o.v. dedicated servers. Het lijkt me dat een cloud VPS momenteel veel beter is qua mogelijkheid tot uitbreiding, stabiliteit, redundantie e.t.c. en uiteraard ook prijs. Hoe sta jij hier tegenover?
Dedicated servers zijn een uitstervend ras, in elk geval binnen Nederland. Ik zie hier ook grote verschuivingen op de markt. Zo zijn wij 3 jaar geleden al dedicated servers gaan omzetten naar virtualisatie en zo zie ik de trent bij vele concullega's. Ze geven er allemaal mooie woorden aan zoals cloud, vds, vps etc maar uiteindelijk komt het allemaal op zelfde neer (binnen NL dan toch)

Het is een virtuele server die sneller schaalbaar is en op meerdere machines draait doch ook met 'tekortkomingen" zoals iedere hostingdienst een "zwak" punt heeft.

Bij virtualisatie is het over algemeen wel sneller oplosbaar als er problemen zijn,

de voordelen zijn wel groot waaronder
- snel schaalbaar
- onafhankelijk OS en beheerpanel mogelijkheden
- eigen maatwerk mogelijkheden
- indien je er voor wilt betalen, snelle failover naar ander datacenter

Nadelen
- Vele aanbieders bieden virtualisatie aan vanuit slechts 1 san of slechts 1 dedicated server waar ze vmware op hebben geinstalleerd (gratis versie zonder redundantie!) (waardoor bij storing xx/xxx servers alsnog onbereikbaar worden ipv 1 bij een dedicated server) om maar "vps" aan te kunnen bieden en is door klant bijna niet te controleren helaas. (veel cowboys op de markt dus)
- Datacenter zonder internet = alsnog offline
- SAN vs Iops niet in orde is veel vertraging op VPSen
- Indien er een VPS zwaar onder vuur ligt (DDos) hebben alsnog meerdere vpsen hier last van


Dat VPS goedkoper is, ja en nee. Het is goedkoper als je "zelf" aan de slag kan met onderhoud etc.
Wat ik merk is dat vele website eigenaren een "eigen server" erg cool vinden maar niet stilstaan bij onderhoud, updates, security waardoor ze na 3/4 maanden na eerste oplevering van de VPS vaak in de problemen komen door storingen (en dan de hostingpartij de schuld geven)

Ze wensen graag voor 15 euro een eigen server, en dat kan ook als je de kennis hebt.
Een beetje managed VPS kost net als een dedicated server vanaf een 75/100 euro per maand.
Maatwerk plugins installeren kost vaak remote hands kosten, en dat begrijpen veel klanten niet.

Kortom voor leken is een VPS eerder duurkoop dan goedkoop ;)
Met vriendelijke groet, Maurice
Fanatiek in Webwinkel software // Maar ook met een Airsoft winkel.

Re: Ik heb hosting nodig, Help wat nu?

21
+1 voor zeer goede uitleg. Ik zou zelf kiezen voor een Linux VPS wat tegenwoordig al aardig betaalbaar is. Met 1gb geheugen en min. 2 cpu cores kom je al een heel eind, maar een SSL certificaat is dan wel een must.

Re: Ik heb hosting nodig, Help wat nu?

22
Mooi opgesteld Maurice! Momenteel zelf ook aan het rondkijken voor een betere host. Hierbij kwam ook Argeweb naar boven, maar viel me op dat deze nergens op het forum benoemd wordt. Iemand ervaringen mee? Webshop is op basis van Woocommerce overigens.
Ben je benieuwd naar ons, of de laatste updates? Volg het op facebook -> Gerichtekeuze
Mooie huis en tuin decoratie http://gerichtekeuze.nl/

Re: Ik heb hosting nodig, Help wat nu?

23
Hoi,

Als je op zoek bent naar een goede webhost dan kan je natuurlijk bij een van de grote registreren zoals http://www.antagonist.nl. Ik zat daar eerst maar ben geswitched omdat de pakketten niet aansloten bij mijn behoefte. Nou zit ik nu bij http://www.datact.nl en dat bevalt me uitstekend, ze leveren namelijk hele sterke en persoonlijke support en ze bieden daarnaast ook hele snelle hosting. Hopelijk kan je wat met mijn tip.

succes met je zoektocht!

Re: Ik heb hosting nodig, Help wat nu?

24
Nou rocketchef je had inderdaad gelijk, op voorhand goede en persoonlijke support bij datact. Volgende week gaan we over, ben benieuwd hoe het daarna gaat. Gezien de service tot nu toe weinig twijfel hierover. Alvorens verhuizing een testsite gekregen en dit gaf toch een prettig gevoel t.o.v. de host waar ik momenteel zit. Cijfers kwamen er toch wel beter uit naar voor..
Ben je benieuwd naar ons, of de laatste updates? Volg het op facebook -> Gerichtekeuze
Mooie huis en tuin decoratie http://gerichtekeuze.nl/

Re: Ik heb hosting nodig, Help wat nu?

25
U vertrouwen in uw hosting provider. Downtime is gelijk aan verloren inkomsten. Als je een vraag hebt, dan hebt uw snel u antwoord nodig. 34 % KORTING Gebruik coupon code QUICK34
om te besparen op uw eerste factuur!

Hosting met een uitstekende 24/7 Guru Crew deze ondersteunend uw alsof ze van uw zelf zijn. Op die manier hoef je niet druk te maken over onzin en kan je concentreren op het bouwen van uw bedrijf. Met de noodzaak van totale controle over uw eigen cPanel / WHM Reseller Hosting. Kijk eens naar http://www.a2hosting.com/5424.html
http://drone-huren.nl
http://www.gadgets-mannen.nl